Sestavine

  • 100 g koruzne moke
  • 2 jajci
  • 450 g govejega fileja
  • repično olje za fritiranje
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 4 stroki česna
  • 100 g korenja
  • 10 zelenih špargljev
  • 15 g ingverja
  • 1 srednje velika čebula
  • 6 žlice sojine omake
  • 8 žlic riževega kisa
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlici medu
  • 2 mladi čebuli
  • 3 žličke čilijevih kosmičev
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 1 rdeči čili
  • kuhani basmati riž

Uvod

Ko nam v kitajskih restavracijah znosijo na mizo grelnike polne skled, ki se kadijo, in krožnikov, ki cvrčijo, nam zmanjka prostora celo za palčke. A ob vsem tem obilju ni razlog le sitost, da toliko ostane, temveč še bolj okus. Imen jedi je sicer dovolj za knjigo pravljic, toda vse imajo - enak okus! Vse to pa le zato, ker so Kitajci preveč prijazni. Na vsak način se trudijo, da bi svoje dobre jedi prilagodili našemu slabemu poznavanju kitajskih okusov … Zato ta hrustljava govedina ni pripravljena po kitajsko, temveč po naše!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
 
Postopek
1

Korenje olupimo in narežemo na tanke palčke, špargljem odlomimo oleseneli del in jih narežemo na 4 cm dolge kose. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na 5 mm debele rezine. Olupljeni ingver drobno sesekljamo. Mlado čebulo narežemo na tanke rezine. Rdeči čili očistimo in narežemo na tanke trakove.

2

V voku ali ponvi segrejemo arašidovo olje, dodamo korenje, čebulo in ingver ter pražimo nekaj minut. V ponev stresemo česen in narezane šparglje in pražimo še 2 minuti. Dodamo sojino omako, rižev kis, sladkor, med in čilijeve kosmiče ter vse skupaj zavremo in odstavimo s štedilnika.

3

Goveji file očistimo in narežemo na trakove. Povaljamo ga v stepenih jajcih in nato v koruzni moki. Odvečno moko otresemo. V voku ali veliki ponvi segrejemo repično olje na 180 stopinj. Goveje trakove po porcijah hrustljavo cvremo 2 do 3 minute. Nato jih odcedimo na kuhinjskem papirju.

4

Zelenjavo ponovno zavremo, dodamo mlado čebulo in ocvrto govedino, premešamo in vmešamo sezamovo olje. Na ogrete krožnike naložimo basmati riž, nanj porazdelimo govedino z zelenjavo in potresemo z narezanim čilijem.

Oceni