Sestavine

  • PARADIŽNIKOVA KREMA
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 1 rdeči čili
  • 200 g češnjevih paradižnikov
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 žlici rdečega vinskega kisa
  • 100 ml paradižnikovega soka
  • jedilni škrob (neobvezno)
  • LUBENICA IN KUMARA
  • 150 g mesa lubenice (olupljene in brez košćic)
  • 1 solatna kumara
  • 1/2 šopka sesekljanega kopra
  • 75 g kisle smetane
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 2 žlici majoneze
  • sol, poper
  • KOZICE
  • 8 velikih kozic
  • 1 jajce
  • 3 žlice moke
  • 100 g panko drobtin
  • 200 ml olja za cvrenje

Uvod

Lahko je piknik, na katerem pa bo dolgčas, če bo spet le meso. Lahko je poletna večerja, ki ni (le) zaradi lakote, temveč je zvečer na vrtu tako prijetno, da ne smemo prižgati lučk na drevesu le zaradi kozarca vina. Lahko je več hrustljavih kozic, pa so za kosilo. Lahko je ... Boste že našli pravi izgovor, saj si vsi, ki nastopajo, to zaslužijo: velike kozice v panko drobtinah, paradižnikova čežana spodaj, kumarični rezanci na njej in lubenica v presenečenju....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Za paradižnikovo omako šalotko in česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga sesekljamo. Paradižnike prerežemo na polovico.

2

Oljčno olje segrejemo in šalotko rahlo opražimo. Dodamo česen, čili in paradižnike ter pražimo nekaj minut. Potresemo s sladkorjem, rahlo karameliziramo in vmešamo paradižnikovo mezgo.

3

Dolijemo kis in paradižnikov sok ter omako kuhamo pokrito na majhni vročini 10 minut. Nato jo gladko zmiksmao s paličnim mešalnikom ali v blenderju ter pretlačimo skozi cedilo. Začinimo s soljo in kajenskim poprom. Če je omaka preredka, jo zgostimo z malo jedilnega škroba.

4

Lubenico narežemo na majhne kocke. Kumaro olupimo, narežemo na 8 cm dolge kose in jih s spiralnim rezalnikom narežemo na tanke špagete. Kumarične špagete zmešamo s kislo smetano, majonezo, kisom in koprom ter zaćinimo s soljo in poprom. Kumare pokrijemo in postavimo v hladilnik do serviranja.

5

Kozice olupimo in dobro osušimo. Rahlo jih solimo in popramo. Povaljamo jih v moki, razžvrkljanem jajcu in panko drobtinah. V posodi segrejemo olje in kozice počasi zlato rjavo in hrustljavo spečemo. Ocvrte kozice odcedimo na kuhinjskem papirju.

6

Paradižnikovo omako damo v sredino krožnikov in jo s hrbtno stranjo žlice razmažemo v krog. Z vilicami navijemo kumarične špagete in jih položimo na omako. Na vsak krožnik damo dve ocvrti kozici in potresemo s kockami lubenice. Takoj serviramo.

Oceni