Sestavine

  • 700 g čvrstega srednje velikega krompirja
  • 3 žlice masti svinjske pečenke (ali oljčnega olja)
  • 1 vejica rožmarina
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 120 g sira stracciatella

Uvod

Krompir spečemo, ko je priloga zrezku, še boljše steaku. Ker takrat se potrudimo, da je meso lepo in pravilno pečeno, krompir za prilogo pa se speče kar sam … Toda danes je brezmesni dan! Bomo krompir spet pekli ”kar tako”?

Potrudite se s krompirjem, kot bi se z mesom! Izberite mu najboljšo maščobo! Mi smo v hladilniku ”našli” ostanke masti od jagnječje pečenke, a bo krompir prav tako dober tudi s mastjo svinjske pečenke. Izberite mu najboljšo ponev! Mi smo izbrali največjo, ker je pri tem receptu prostornina zelo pomembna. Krompir v ponev zložite! Zato mora biti ponev velika, da je krompir v njej zložen v eni vrsti, brez prekrivanja in prerivanja. Krompir pecite kot bi najdražji steak! Torej tako, da bo zunaj hrustljav, znotraj pa kremasto mehek. In izberite mu pravo spremljavo! Mi smo mu v ponvi dodali rožmarin in česen, na krožniku pa še stracciatello (oziroma sredico burrate). Kako preprosto in kako dobro! Boljše od steaka.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Neolupljeni krompir kuhamo v soljeni vodi 25 minut in ga pustimo temeljito ohladiti. Krompir lahko skuhamo tudi en dan prej in ga shranimo v hladilniku. Ohlajeni krompir olupimo in narežemo na 1 cm debele rezine.

2

V veliki ponvi segrejemo maščobo, vanjo porazdelimo narezani krompir tako, da se rezine ne prekrivajo in pečemo na srednji vročini do zlato rjave barve. Nato krompir obrnemo in ga zapečemo še na drugi strani. Solimo in popramo.

3

Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V majhni ponvi rahlo segrejemo oljčno olje, dodamo narezani česen in rožmarinove vejice ter pražoimo na majhni temperaturi, da česen zadiši in se rahlo obarva. Česen in rožmarin skupaj z oljem zamešamo v pečeni krompir. Naložimo ga na ogreeta krožnika in nanj porazdelimo stracciatelo.

Oceni