Hrustljavi losos v nori algah
Sestavine
- 2 majhna koromača
- 80 g sladkorja
- 150 ml riževega kisa
- 3 žlice pastisa (janežev liker)
- 1 kos ingverja (2 cm)
- 100 ml sojine omake
- 100 ml tekočine od vloženega koromača
- 4 lososovi fileji (a 120 g)
- 4 listi nori alg
- 3 žlice moke
- 2 jajci
- 6 žlic panko drobtin
- 500 ml repičnega olja
- 1 žlička nastrgane limonine lupine
- 1 žlička nastrgane pomarančne lupine
- 1 žlica jedilnega škroba
- 1 žlica opraženega črnega sezama

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 2 uri za mariniranje)
- Priporočeno vino: Borac 2018, Rojac
Koromač očistimo, razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in narežemo na tanke rezine. Narezani koromač naložimo v stekleni kozarec za vlaganje. Zavremo 150 m vode in 80 g sladkorja, kuhamo, da se sladkor raztopi, in nato sladkorno vodo ohladimo.
Ohlajeno sladkorno vodo, rižev kis in 2 žlici pastisa zmešamo in prelijemo koromač v kozarcu. Dobro zapremo in v hladilniku mariniramo najmanj 2 dni. Tako vloženi koromaž ima rok trajanja v hladiniku dva tedna.
Lososu odstranimo kožo. Ingver olupimo in drobno sesekljamo. V plitvi posodi zmešamo sojino omako, koromačev prevretek, preostali pastis in ingver. Vanjo položimo lososove fileje, jih prelijemo z marinado in pustimo stati 10 minut.
Nori liste premažemo z marinado, na vsakega položimo lososov file, ob strani liste zapognemo navznoter in jih nato tesno zvijemo. Povaljamo jih v moki, razvžrkljanem jajcu in panko drobtinah. Panirane zvitke naložimo na krožnik in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.
Škrob gladko zmešamo v skodelici z žlico mrzle vode. Sojino marinado zavremo, dodamo pomarančno in limonino lupino ter zgostimo z jedilnim škrobom.
V ponvi segrejemo repično olje in ribje zvitke pečemo 4 do 6 minut, vmes jih obrnemo. Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju.
Na krožnike naložimo marinirani koromač in ga potresemo s črnim sezamom. Ob strani dodamo hrustljave lososove zvitke in zgoščeno sojino omako.