Sestavine

  • 2 majhna koromača
  • 80 g sladkorja
  • 150 ml riževega kisa
  • 3 žlice pastisa (janežev liker)
  • 1 kos ingverja (2 cm)
  • 100 ml sojine omake
  • 100 ml tekočine od vloženega koromača
  • 4 lososovi fileji (a 120 g)
  • 4 listi nori alg
  • 3 žlice moke
  • 2 jajci
  • 6 žlic panko drobtin
  • 500 ml repičnega olja
  • 1 žlička nastrgane limonine lupine
  • 1 žlička nastrgane pomarančne lupine
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 1 žlica opraženega črnega sezama

Uvod

Japonski vplivi in sestavine priskrbijo lososu, ki je hitro pust, če ga skrijemo v panado, prostranstvo okusov in tekstur, saj bomo na ta način marinirali koromač še za druge priložnosti, tako hitro poskrbeli za globoko umami omako tudi drugim soparjenim, poširanim ali kuhanim ribam, ter v nori alge zavili, zakaj pa ne, tudi kak zrezek. Seveda, ko jed tako uspe, je potrebno pridobljene izkušnje čim večkrat uporabiti....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 2 uri za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Borac 2018, Rojac
 
Postopek
1

Koromač očistimo, razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in narežemo na tanke rezine. Narezani koromač naložimo v stekleni kozarec za vlaganje. Zavremo 150 m vode in 80 g sladkorja, kuhamo, da se sladkor raztopi, in nato sladkorno vodo ohladimo.

2

Ohlajeno sladkorno vodo, rižev kis in 2 žlici pastisa zmešamo in prelijemo koromač v kozarcu. Dobro zapremo in v hladilniku mariniramo najmanj 2 dni. Tako vloženi koromaž ima rok trajanja v hladiniku dva tedna.

3

Lososu odstranimo kožo. Ingver olupimo in drobno sesekljamo. V plitvi posodi zmešamo sojino omako, koromačev prevretek, preostali pastis in ingver. Vanjo položimo lososove fileje, jih prelijemo z marinado in pustimo stati 10 minut.

4

Nori liste premažemo z marinado, na vsakega položimo lososov file, ob strani liste zapognemo navznoter in jih nato tesno zvijemo. Povaljamo jih v moki, razvžrkljanem jajcu in panko drobtinah. Panirane zvitke naložimo na krožnik in postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

5

Škrob gladko zmešamo v skodelici z žlico mrzle vode. Sojino marinado zavremo, dodamo pomarančno in limonino lupino ter zgostimo z jedilnim škrobom.

6

V ponvi segrejemo repično olje in ribje zvitke pečemo 4 do 6 minut, vmes jih obrnemo. Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju.

7

Na krožnike naložimo marinirani koromač in ga potresemo s črnim sezamom. Ob strani dodamo hrustljave lososove zvitke in zgoščeno sojino omako.

Oceni