Sestavine

  • 40 g starega kruha
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 100 g šalotke
  • 30 g masla
  • 500 g mletega mesa
  • 50 g skute
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • sol, poper
  • kajenski poper
  • 200 g čebule
  • 3 stroki česna
  • 150 g gomoljne zelene
  • 150 g korenja
  • 1 strok čilija
  • 2 konzervi olupljenega paradižnika (a 400 g)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica koromačevih semen
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 50 g panko drobtin
  • olje za fritiranje
  • parmezan v kosu
  • sesekljani peteršilj

Uvod

Priznajte, da se teh dveh nikoli ne naveličate, mletega mesa in paradižnikove omake! Vprašanje je le, ali ste trmasti in vztrajate pri čevapčičih/burgerjih ali pa ste radovedni. Glede na to, da to berete, ste med slednjimi, torej v Šoli okusov. Ta pa kuha vedno nekaj drugega, novega, drugačnega.

Torej so iz mletega mesa polpeti (mesni cmoki), toda najprej ocvrti in nato še pečeni. Prvo jim da hrustljavost, drugo jim ohrani zunaj hrustanje, znotraj sočnost. Paradižnikov ragu pa ni sladek, temveč globok! To pride od začimb, zelišč in dolgega kuhanja. Torej se ga lotite, ko imate čas, da ga bo iz največjega lonca dovolj za večkrat. Ni nujno, da le s polpeti.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 752 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2017, Šumenjak
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen fino sesekljamo, korenje in zeleno narežemo na drobne kocke. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo. Paradižnike stresemo na cedilo in pri tem shranimo sok. Konzervi napolnimo z vodo.

2

V velikem loncu segrejemo olje in čebulo stekleno opražimo. Dodamo korenje, zeleno, česen, čili in koromačeva semena ter pražimo 5 minut.

3

Dodamo mezgo, pražimo 30 sekund ter zalijemo s paradižnikovim sokom in vodo iz obeh konzerv. Vmešamo še narezani paradižnik, začinimo s soljo in poprom ter kuhamo odkrito na majhni temperaturi 1 uro 30 minut.

4

Za polpete prelijemo kruh s toplo vodo in pustimo stati 10 minut.Šalotko drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo maslo in šalotko pražimo 1 minuto. Vmešamo peteršilj in vse rahlo ohladimo.

5

V skledi zmešamo meso, dobro ožeti kruh, skuto, jajce, rumenjak in šalotko s peteršiljem. Maso krepko začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom. Postavimo v hladilnik za 15 minut.

6

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Iz mesne mase z mokrimi rokami oblikujemo majhne kroglice (a 50 g)in povaljamo v panko drobtinah. V loncu segrejemo olje na 160 stopinj in polpete v štirih porcijah fritiramo 2 minuti.

7

Naložimo jih na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem ter postavimo na drugo rešetko od spodaj za 20 minut. V ogrete krožnike naložimo paradižnikovo omako in ocvrte polpete ter potresemo z nahobljanim parmezanom in peteršiljem.

Oceni
1234