Sestavine

  • 600 g moke
  • 5 jajc
  • sol
  • muškatni orešček
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 170 g masla
  • 400 g svežih jurčkov
  • 1 srednje velika bučka
  • 3 mlade čebule
  • črni poper
  • 120 ml belega vina
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sveže nahobljani parmezan

Uvod

Vam je vroče? Ohladite se v gozdu! Če med tako osvežilnim sprehodom naletite na kakšnega jurčka, ga očistite na licu mesta, nato pa doma zrežite v hitro omako, ki jo osvežite, saj je zunaj res vroče, še s tanko zrezanimi bučkami.

To je prava poletna omaka čez testenine, a je tako hitro gotova, da te ne smejo biti kar iz vrečke. Naredite, torej, domače vlivance, ki pa naj bodo čim krajši in manjši, da bodo čim bolj podobni špeclom. Pozimi bi jih bilo dovoljeno le skuhati, poleti pa naj tudi hrustljajo, zato jih še zapecite. Tako bo razlog še za veliko skledo zelene solatne osvežitve....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 1 ura za testo)
 
Postopek
1

Moko, jajca, 220 ml vode, sol in muškatni orešček zmešamo z leseno kuhalnico v gladko testo. Pustimo ga počivati 1 uro, vmes ga nekajkrat krepko premešamo.

2

Jurčke očistimo in narežemo na manjše kose. Bučke po dolgem narežemo na štiri dele in jih nato tanko nalistamo. Mlado čebulo drobno narežemo.

3

V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in vanjo s pomočjo stiskalnika za špecle oz. vlivance stisnemo polovico testa. Kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje, nato jih s penavko poberemo iz kropa, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

4

Postopek kuhanja ponovimo še s preostalim testom. Špecle premešamo z dvema žlicama oljčnega olja, da se ne sprimejo, in jih do uporabe postavimo v hladilnik.

5

V ponvi segrejemo preostalo oljčno olje in 50 g masla ter čebulo rahlo opražimo. Dodamo jurčke in bučke, zvišamo temperaturo in pražimo 5 minut. Solimo in popramo ter dolijemo vino. Pustimo ga rahlo povreti, nato ponev odstavimo s štedilnika.

6

V veliki ponvi segrejemo polovico preostalega masla, vanjo stresemo polovico špeclov in jih pražimo na močni temperaturi do hrustljavosti. Postopek ponovimo s preostalim maslom in špecli.

7

V pražene jurčke zamešamo hrustljave špecle in peteršilj. Porazdelimo po krožnikih in potresemo z nahobljanim parmezanom.

Oceni