Hrustljavi špecli z jurčki in bučkami
Sestavine
- 600 g moke
- 5 jajc
- sol
- muškatni orešček
- 5 žlic oljčnega olja
- 170 g masla
- 400 g svežih jurčkov
- 1 srednje velika bučka
- 3 mlade čebule
- črni poper
- 120 ml belega vina
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- sveže nahobljani parmezan

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 1 ura za testo)
Moko, jajca, 220 ml vode, sol in muškatni orešček zmešamo z leseno kuhalnico v gladko testo. Pustimo ga počivati 1 uro, vmes ga nekajkrat krepko premešamo.
Jurčke očistimo in narežemo na manjše kose. Bučke po dolgem narežemo na štiri dele in jih nato tanko nalistamo. Mlado čebulo drobno narežemo.
V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in vanjo s pomočjo stiskalnika za špecle oz. vlivance stisnemo polovico testa. Kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje, nato jih s penavko poberemo iz kropa, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Postopek kuhanja ponovimo še s preostalim testom. Špecle premešamo z dvema žlicama oljčnega olja, da se ne sprimejo, in jih do uporabe postavimo v hladilnik.
V ponvi segrejemo preostalo oljčno olje in 50 g masla ter čebulo rahlo opražimo. Dodamo jurčke in bučke, zvišamo temperaturo in pražimo 5 minut. Solimo in popramo ter dolijemo vino. Pustimo ga rahlo povreti, nato ponev odstavimo s štedilnika.
V veliki ponvi segrejemo polovico preostalega masla, vanjo stresemo polovico špeclov in jih pražimo na močni temperaturi do hrustljavosti. Postopek ponovimo s preostalim maslom in špecli.
V pražene jurčke zamešamo hrustljave špecle in peteršilj. Porazdelimo po krožnikih in potresemo z nahobljanim parmezanom.