Sestavine

  • 250 g moke
  • 100 ml pinjenca
  • 10 g svežega kvasa
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 2 vejici rožmarina
  • 150 g dimljenega sira (npr. scamorza)
  • 200 g svežih gob (jurčki, rjavi šampinjoni, ostrigarji)
  • 150 g kisle smetane
  • sol
  • sveže grobo mleti poper

Uvod

Raztegnite jo tanjše, lahko kar z valjarjem, da bo bolj dolga kot okrogla in da bo namesto pizze nastala hrustljavka. Tam v Alzaciji, kjer je doma, ji pravijo flammkuchen, ognjeni kolač.

Na njej je še več prostora, da ustvarjate in raziskujete. Tukaj smo združili gobe, če ni jurčkov so lahko tudi gojeni ostrigarji, in dimljeni sir ter ju povezali z rožmarinom. Prihodnjič pa bo hrustljalo spet kaj drugega....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 880 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ čas za vzhajanje)
  • Priporočeno vino: Rubino 2009, Fornazarič
 
Postopek
1

Za testo zmešamo pinjenec in 50 ml tople vode, vanj nadrobimo kvas in z metlico mešamo toliko časa, da se kvas raztopi. Dodamo moko, ½ žličke soli in 1 žlico oljčnega olja ter testo gnetemo 10 minut v mešalniku z nastavkom za gnetenje. Testo pustimo vzhajati pokrito s krpo na toplem 2 uri.

2

Rožmarin osmukamo, iglice grobo sesekljamo in zmešamo z oljčnim oljem. Sir grobo naribamo. Gobe narežemo na tanke rezine. Pečico segrejemo na 250 stopinj skupaj s kamnom za pečenje pizze ali pekačem.

3

Testo razdelimo na dva dela in tanko razvaljamo. Prvega premažemo s polovico kisle smetane, nanjo naložimo narezane gobe in potresemo s sirom, pokapljamo s polovico rožmarinovega olja ter rahlo solimo in popramo.

4

Tako pripravljeno hrustljavko položimo na vroči kamen ali pekač in pečemo na spodnji rešetki 10 minut. Še vročo takoj serviramo. Na enak način pripravimo in spečemo še drugo hrustljavko.

Oceni