Korenjeva juha in tandoori losos
Sestavine
- 4 lososovi fileji (a 120 g, brez kože)
- 2 žlici limonovega soka
- 2 žlici indijske začimbe tandoori
- 100 g čebule
- 2 stroka česna
- 30 g svežega ingverja
- 600 g korenja
- 4 žlice repičnega ali arašidovega olja
- 600 ml zelenjavne jušne osnove
- 400 ml kokosovega mleka
- 80 g čičerke (iz konzerve)
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlica črnega sezama
- 1 žlica luščenega sezama
- čilijevi kosmiči
- sol, poper
- kajenski poper
- sveži koriander

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 495 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
- Priporočeno vino: Sun Drops, 2015, Šuman
Lososove fileje pokapljamo z žlico limonovega soka in na obeh straneh natremo z začimbo tandoori. Olupljeno čebulo, ingver in česen drobno sesekljamo. Korenje olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke.
V loncu segrejemo 2 žlici repičnega olja, dodamo čebulo, česen in ingver ter dušimo na srednji vročini 3 minute. Dodamo narezano korenje in pražimo še 1 minuto. Dolijemo juho in kokosovo mleko, pokrijemo, zavremo in kuhamo na srednji vročini 20 minut oz. da se korenje zmehča.
Čičerko stresemo na cedilo, oplaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. V majhni ponvi segrejemo oljčno olje in čičerko pražimo 3 minute, da rahlo porjavi. Potresemo jo s sezamom in čilijevimi kosmiči ter rahlo solimo.
Pečico segrejemo na 150 stopinj. Ognjevarno posodo obložimo s peki papirjem in jo postavimo v pečico za 5 minut. V ponvi močno segrejemo preostalo olje in lososove fileje pečemo na vsaki strani 30 sekund. Začinimo jih s soljo in poprom, naložimo v toplo ognjevarno posodo in jo postavimo na spodnjo rešetko za 5 do 7 minut.
Juho fino zmiksamo s paličnim mešalnikom ali v blenderju, jo pretlačimo skozi cedilo, zavremo ter začinimo s soljo, kajenskim poprom in preostalim limonovim sokom. Lososove fileje narežemo na 3 cm debele rezine. V ogrete krožnike nalijemo juho, vanjo previdno položimo narezane lososove fileje ter potresemo s hrustljavo čičerko in koriandrovimi lističi.