Sestavine

  • 600 g krompirja
  • 60 g šalotke
  • 2 velika stroka česna
  • 1 rdeči čili
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici masla
  • 20 g ingverja
  • 1 žlička gorčičnih semen
  • 1 žlička mlete kurkume
  • 400 g mlade špinače
  • 1 žlica limonovega soka
  • sol poper

Uvod

Klasična indijska špinačna jed Saag aloo, ki jo je znani angleški pisec o hrani in kulinarični kritik Nigel Slater poenostavljeno poživil. Indijci s špinačo začnejo kuhati, on pa z njo konča. Mladi špinači, ki je zato še zelo živa, svežino še poudari brizg limone, za razburljivost pa tako poskrbi njeno indijsko poreklo, ki ustvari preplet arom, barv in okusov. Preprosta jed iz le treh sestavin, špinače, krompirja in čebule, skuhanih v enem loncu (kozici), je zaradi začimb točno to, kar potrebuje od mesnega vikenda utrujeni začetek novega tedna.

 ...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo, narežemo na večje kose in skuhamo do mehkega v slani vodi. Stresemo ga na cedilo. Čebulo, česen in ingver olupimo ter drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga narežemo na tanke trakove. Špinačo očistimo, odstranimo trdo steblo in dobro oplaknemo pod mrzlo vodo.

2

V veliki ponvi segrejemo olje in maslo, dodamo narezano čebulo in pražimo, da se zmehča in rahlo porjavi. Dodamo še česen, ingver, čili, gorčična semena in kurkumo ter pražimo na srednji temperaturi nekaj minut.

3

Dolijemo 200 ml vode, dodamo kuhani krompir, premešamo in kuhamo na majhni temperaturi 3 minute. Na koncu v ponev stresemo še špinačo, pokrijemo in dušimo na majhni temperaturi 5 minut, vmes večkrat premešamo. Na koncu krompir krepko začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom.

Oceni