Sestavine

  • 350 g kuhanega basmati riža
  • 2 žlici kokosovih kosmičev
  • sol
  • 4 žlice limetinega soka
  • 150 g velikih kozic
  • 1/2 žličke začimbne mešanice Garam Masala
  • šopek svežega koriandra
  • 1 zeleni čili
  • 100 g rdeče čebule
  • 150 g češnjevega paradižnika (rumeni, rdeči)
  • 5 žlic ghee masla
  • 1 žlička črnih gorčičnih semen
  • 70 g praženih nesoljenih arašidov
  • 15 curry lističev (sveži ali suhi)
  • 1/4 žličke mlete kurkume

Uvod

Sicer je kitajskih inačic pečenega riža ogromno, toda nobena ne pozabi na jajca. Kaj pa, če nam danes ni do njih? Potem si pomagamo z indijci. Da mora biti pikantno-pekoče, pa se strinjajo vsi.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 750 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Kokosove kosmiče namakamo v topli vodi 30 minut. Kuhani riž zmešamo z malo soli in dvema žlicama limetinega soka. Kozice olupimo, osušimo s papirjem ter začinimo s soljo in garam masalo. Čili po dolgem prerežemo na polovico, odstranimo semenje in ga drobno sesekljamo. Čebulo narežemo na zelo tanke trakove. Paradižnike prerežemo na polovico.

2

V veliki teflonski ponvi segrejemo 2 žlici gheeja in narezano čebulo zlato rjavo opražimo na srednji vročini. Dodamo narezani čili, gorčična semena in arašide ter pražimo še 3 minute. Nato v čebulo zamešamo narezane paradižnike, curry lističe in kurkumo. Pražimo še 2 minuti in nato vso zelenjavo preložimo v manjšo skledo.

3

V ponvi segrejemo preostali ghee, dodamo kozice in pečemo na močni vročini 1 minuto. V ponev stresemo še riž in odcejene kokosove kosmiče ter pražimo na močni vročini 4 do 5 minut. Koriander grobo sesekljamo.

4

V pečeni riž zamešamo čebulno mešanico in polovico koriandra. Začinimo s soljo, poprom in preostalim limetinim sokom. Potresemo s preostalim koriandrom.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)