Indijski pečeni riž s kozicami
Sestavine
- 350 g kuhanega basmati riža
- 2 žlici kokosovih kosmičev
- sol
- 4 žlice limetinega soka
- 150 g velikih kozic
- 1/2 žličke začimbne mešanice Garam Masala
- šopek svežega koriandra
- 1 zeleni čili
- 100 g rdeče čebule
- 150 g češnjevega paradižnika (rumeni, rdeči)
- 5 žlic ghee masla
- 1 žlička črnih gorčičnih semen
- 70 g praženih nesoljenih arašidov
- 15 curry lističev (sveži ali suhi)
- 1/4 žličke mlete kurkume
Uvod
Sicer je kitajskih inačic pečenega riža ogromno, toda nobena ne pozabi na jajca. Kaj pa, če nam danes ni do njih? Potem si pomagamo z indijci. Da mora biti pikantno-pekoče, pa se strinjajo vsi.
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 750 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Kokosove kosmiče namakamo v topli vodi 30 minut. Kuhani riž zmešamo z malo soli in dvema žlicama limetinega soka. Kozice olupimo, osušimo s papirjem ter začinimo s soljo in garam masalo. Čili po dolgem prerežemo na polovico, odstranimo semenje in ga drobno sesekljamo. Čebulo narežemo na zelo tanke trakove. Paradižnike prerežemo na polovico.
V veliki teflonski ponvi segrejemo 2 žlici gheeja in narezano čebulo zlato rjavo opražimo na srednji vročini. Dodamo narezani čili, gorčična semena in arašide ter pražimo še 3 minute. Nato v čebulo zamešamo narezane paradižnike, curry lističe in kurkumo. Pražimo še 2 minuti in nato vso zelenjavo preložimo v manjšo skledo.
V ponvi segrejemo preostali ghee, dodamo kozice in pečemo na močni vročini 1 minuto. V ponev stresemo še riž in odcejene kokosove kosmiče ter pražimo na močni vročini 4 do 5 minut. Koriander grobo sesekljamo.
V pečeni riž zamešamo čebulno mešanico in polovico koriandra. Začinimo s soljo, poprom in preostalim limetinim sokom. Potresemo s preostalim koriandrom.