Sestavine

  • 320 ml sladke smetane
  • 60 g nugatove mase
  • 80 g obliva iz mlečne čokolade (Vollmilchkuvertüre)
  • 100 g Cantuccini mandljevih piškotov
  • 50 g maslenih piškotov
  • 3 listi želatine
  • 750 g kiselkastih jabolk (elstar mutsu)
  • 2 žlici limonovega soka
  • 50 g sladkorja
  • 2 žlici mandljevih lističev
  • 1 žlička kakava v prahu

Uvod

Že pri jabolčni torti z orehi smo ugotovili, da ne potrebuje vsaka torta praznovanja. Zakaj pa je ne bi spekli kar tako, saj imajo jabolčne torte to dobro lastnost, da ostanejo sočne, torej sveže, več dni?!

Toda cela torta vam je vseeno preveč … Vi bi le nekaj majhnega … Tortico, torej! Ima vse, kar imajo velike, le da velike zahtevajo več dela. Obenem pa s to tortico ne dobite le enega recepta, temveč kar tri: obod iz piškotov lahko uporabite za pravo torto, jabolčni kompot je lahko samostojna sladica, prav tako pa tudi nugatov mousse, ki lahko nadomesti klasičnega (čokoladnega)....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 736 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje preko noči)
 
Postopek
1

Nugatovo maso in čokolado narežemo na majhne kocke. V lončku segrejemo 60 ml sladke smetane, odstavimo s štedilnika, v njej raztopimo nugat in čokolado in ohladimo na sobno temperaturo. 140 ml sladke smetane trdo stepemo in jo previdno zamešamo v nugatovo kremo. Mousse preložimo v manjšo posodo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.

2

Mandljeve in maslene piškote stresemo v vrečko in jih s pomočjo valjarja zdrobimo ali pa jih v blenderju zmeljemo v drobtine. Maslo raztopimo in ga zmešamo s piškotnimi drobtinami. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj naložimo 6 kovinskih obodov s premerom 7 cm. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

3

V obode porazdelimo piškotne drobtine, jih dobro pritisnemo ob dno in pekač postavimo na drugo rešetko od spodaj za 10 do 12 minut oz. do svetlo rjave barve.

4

Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine, izrežemo peške in jih povprek narežemo na 3 mm debele rezine. V loncu zmešamo narezana jabolka, limonov sok, 100 ml vode in sladkor ter zavremo. Kuhamo delno pokrito približno 30 minut oz. toliko časa, da tekočina skoraj v celoti povre.

5

Želatino namočimo v mrzli vodi in ožeto zamešamo v vroči jabolčni kompot. Rahlo ga ohladimo in ga nato porazdelimo po pečenem piškotnem dnu v obodih. Postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur.

6

Pred serviranjem mandljeve lističe rahlo opražimo v ponvi brez maščobe. Trdo stepemo preostalo sladko smetano, jo preložimo v dresirno vrečko in spodaj odrežemo, da dobimo majhno odprtino.

7

Jabolčne tortice previdno ločimo od obodov in naložimo na servirne krožnike. Po zunanji strani nabrizgamo majhne kupčke smetane. S pomočjo žlic, ki smo jih pomočili v vročo vodo, iz nugatovega moussa oblikujemo žličnike in jih naložimo v sredino tortic. Potresemo z opraženimi mandlji in kakavom v prahu.

Oceni