Sestavine

  • 600 g jabolk
  • 120 g rozin
  • 1 limona
  • 150 ml olivnega olja
  • 150 g sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • koriander in piment
  • 3 jajca
  • 350 g moke
  • 1 in 1/2 žličke natrona
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 100 g svetlega muscovado sladkorja
  • 100 g sirupa sladkorne pese
  • 50 g masla
  • 150 ml sladke smetane
  • vanilijeva aroma

Uvod

Dva recepta, pravzaprav. Marmorni sredici kolača se dobro poda tudi stepena smetana, karamelna omaka pa bo vaš novi hit, ki bo naredil super še tako suhi kolač. A ko sta skupaj, sta še boljša!

V kolaču olivno olje uspešno zamenja maslo, saj se tako še boljše združi s cimetom, kardamomom in pimentom. Karamelna omaka pa ne potrebuje nobenega kompliciranega karameliziranja sladkorja, zato bo zagotovo uspela....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Rozine namočimo v topli vodi ali belem vinu. Jabolka olupimo, razrežemo na štiri dele, izrežemo pečke in jih povprek narežemo na tanke rezine. Pokapljamo jih z limonovim sokom. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za torto s premerom 27 cm namastimo in potresemo z moko.

2

Olivno olje, sladkor in začimbe stepamo v mešalniku toliko časa, da nastane homogena masa. Vmešamo jajce eno za drugim in stepamo toliko časa, da masa pridobi na prostornini. Zmešamo moko, natron, pecilni prašek in ščepec soli ter presejemo v jajčno kremo. Previdno vmešamo in na koncu v testo zamešamo še jabolka in odcejene rozine. S testom napolnimo model za torto in kolač pečemo 60 minut. Če po vrhu preveč porjavi, ga narahlo prekrijemo z alu folijo.

3

Medtem v manjši kozici zavremo muscovado sladkor, sirup sladkorne pese in maslo, vmes večkrat premešamo, da se omaka ne prismodi. Vmešamo sladko smetano in vanilijo ter omako pustimo ohladiti. Pečeni jabolčni kolač pustimo ohladiti na rešetki in ga pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu in prelijemo s karamelno omako.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)