Sestavine

  • 10 rdečih jabolk (Topaz ali Braeburn)
  • 40 g ingverja
  • sok 1/2 limone
  • 200 g sladkorja
  • sol
  • 190 g moke
  • 1 in 1/4 žličke pecilnega praška
  • 4 jajca
  • 140 ml mleka
  • 125 g stopljenega masla
  • 1 žlička vanilijeve paste
  • 80 g rjavega sladkorja
  • 1 žlica cimeta
  • 2 žlici instant praška za espresso kavo

Uvod

Turobno zimsko popoldne potrebuje pospešek, svežino in sladkost! Pospeši ga ingver, ker je za sladko in slano ter zoper kihanje v masko. Osvežijo ga jabolka, ker se pozimi iz njih pocedi šele, ko jih spečemo v pečici. In posladkamo se s kolačem, ki je preprosto zmešan in hitro pečen, ima marmorirano sredico, ki je za ene in druge, ter jabolčni nadev, ki sladka in peče, greje in hladi. Najboljše, kar se da izcediti iz zimskih jabolk! Zato, ker je marmorni kolač vedno presuh, jabolka pa vedno dolgočasna. Ne, ko sta skupaj (in) z ingverjem!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jaboka olupimo, razrežemo na četrtine in izrežemo peške. Olupljeni ingver drobno sesekljamo. V ognjevarni model za narastke stresemo jabolka, ingver, 100 g sladkorja, limonov sok in ščepec soli ter previdno premešamo. Model pokrijemo z alu folijo in jabolka pečemo v sredini pečice 50 minut. Pečena jabolka previdno stresemo na cedilo in pri tem shranimo sok od pečenja.

2

V skledi zmešamo moko in pecilni prašek. Dodamo 100 g sladkorja, jajca, mleko, maslo in vanilijo ter z metlico zmešamo v gladko testo. Temperaturo v pečici znižamo na 160 stopinj. Rjavi sladkor, cimet in kavo v prahu zmešamo.

3

Model za pečenje (30 x 10 cm) dobro namastimo in na dno porazdelimo pečena jabolka ter jih gladko poravnamo. Nanje vlijemo testo, ga potresemo s cimetovim sladkorjem in rahlo marmoriramo s pomočjo lesene palčke za ražnjiče.

4

Pecivo pečemo v sredini pečice 45 do 50 minut. Nato ga postavimo na rešetko za 10 minut, da se rahlo ohladi in ga šele nato zvrnemo na servirni pladenj.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)