Jabolčni kolač z ingverjem
Sestavine
- 10 rdečih jabolk (Topaz ali Braeburn)
- 40 g ingverja
- sok 1/2 limone
- 200 g sladkorja
- sol
- 190 g moke
- 1 in 1/4 žličke pecilnega praška
- 4 jajca
- 140 ml mleka
- 125 g stopljenega masla
- 1 žlička vanilijeve paste
- 80 g rjavega sladkorja
- 1 žlica cimeta
- 2 žlici instant praška za espresso kavo
![](https://www.solaokusov.si/wp-content/uploads/2015/03/vivi-logo-dark.png)
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jaboka olupimo, razrežemo na četrtine in izrežemo peške. Olupljeni ingver drobno sesekljamo. V ognjevarni model za narastke stresemo jabolka, ingver, 100 g sladkorja, limonov sok in ščepec soli ter previdno premešamo. Model pokrijemo z alu folijo in jabolka pečemo v sredini pečice 50 minut. Pečena jabolka previdno stresemo na cedilo in pri tem shranimo sok od pečenja.
V skledi zmešamo moko in pecilni prašek. Dodamo 100 g sladkorja, jajca, mleko, maslo in vanilijo ter z metlico zmešamo v gladko testo. Temperaturo v pečici znižamo na 160 stopinj. Rjavi sladkor, cimet in kavo v prahu zmešamo.
Model za pečenje (30 x 10 cm) dobro namastimo in na dno porazdelimo pečena jabolka ter jih gladko poravnamo. Nanje vlijemo testo, ga potresemo s cimetovim sladkorjem in rahlo marmoriramo s pomočjo lesene palčke za ražnjiče.
Pecivo pečemo v sredini pečice 45 do 50 minut. Nato ga postavimo na rešetko za 10 minut, da se rahlo ohladi in ga šele nato zvrnemo na servirni pladenj.