Sestavine

  • 3 jajca
  • 70 g sladkorja
  • 120 g moke
  • 1 žlička mletega cimeta
  • mleta vanilija
  • 75 ml mleka
  • 75 g stopljenega masla
  • 4 jabolka sorta Braeburn (500 g)
  • 50 g mandljevih lističev
  • sladkor v prahu

Uvod

Ni lahko pozno pozimi ali zgodaj spomladi najti jabolka, ki so sočna in čvrsta. Zato, ko nam uspe, je ti njuni lepi lastnosti potrebno čim boljše izrabiti. Zato je jabolčni kolač z mandlji v čim več plasteh, da ne vidiš, kaj je testo, kaj pa so jabolka. Ker je vse tako sočno, kot brez testa ... Ni čudno, da Francozi temu jabolčnemu kolaču pravijo Gâteau invisible, nevidni kolač, Ko je pečen, se zdi, da jabolka izginejo v pecivu in so po teksturi kot krema....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut (+ 1 ura za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Model za peko (20 x 10 cm), obložimo s papirjem za peko. Moko, cimet in ščepec vanilije zmešamo. Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine in izrežemo peške. Nato jih tanko nahobljamo.

2

Jajca in sladkor kremasto stepemo v mešalniku. Na jajčno maso presejemo moko, dodamo mleko in maslo ter vse skupaj previdno zmešamo v gladko testo. Vanj na koncu zamešamo še jabolčne rezine.

3

Testo po plasteh naložimo v model, po vrhu potresemo z mandljevimi lističi in pečemo v sredini pečice 45 minut. Če po vrhu pecivo preveč potemni, ga narahlo pokrijemo z alu folijo. Pečeno pecivo ohladimo do mlačnega in ga nato postavimo v hladilnik za 1 uro. Pred serviranjem ga vzamemo iz modela in potresemo s sladkorjem v prahu. Po želji lahko zraven postrežemo stepeno sladko smetano.

Oceni