Jabolčno pecivo z javorjevim sirupom
Sestavine
- 350 g moke
- 100 g rozin
- 1/2 žličke cimeta
- 1 in 1/2 žličke natrona
- 1 in 1/2 žličke pecilnega praška
- 1/2 žličke soli
- 600 g kiselkastih jabolk (boskop ali granny smith)
- 2 žlici limonovega soka
- 150 g sladkorja
- 150 ml olivnega olja
- 25 ml ruma
- 2 veliki jajci
- 2 beljaka
- 1/2 žličke bourbonske vanilije
- 1 žlička naribane limonove lupine
- 100 g mehkega masla
- 75 g rjavega sladkorja
- 85 g javorjevega sirupa
- 220 g svežega sira

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Dno modela za torto (premer 23 cm) namastimo in model v celoti obložimo s peki papirjem. V manjšem loncu zavremo rozine in 200 ml vode ter kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da vsa tekočina povre.
V skledi zmešamo moko, cimet, natron, pecilni prašek in sol. Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine, izrežemo peške in jih narežemo na 2 cm velike kocke. Pokapljamo jih z limonovim sokom, da ne porjavijo.
Sladkor, olivno olje, jajci, bourbonsko vanilijo in limonovo lupino damo v skledo mešalnika in mešamo s ploščatim nastavkom na srednji hitrosti toliko časa, da se volumen podvoji in nastane svetla krema.
Z gumijasto lopatko v kremo zamešamo jabolka, rozine, rum in 50 ml vode. Nato vmešamo še vse suhe sestavine. Beljaka stepemo v trdi sneg in ga previdno zamešamo v testo.
Z maso napolnimo model, jo poravnamo z lopatko in postavimo v sredino pečice za 75 minut. Pečeno pecivo postavimo na rešetko in ohladimo.
Medtem ko se pecivo hladi, pripravimo nadev. Maslo, rjavi sladkor in javorjev sirup stepamo v mešalniku do svetle penaste kreme. Nato dodamo še sveži sir in stepamo dalje 2 minuti, da dobimo gladko kremo.
Ohlajeno pecivo prerežemo na polovico in spodnji del položimo na servirno ploščo. Premažemo ga s polovico kreme, pokrijemo z zgornjim delom in ga po vrhu premažemo s preostalo kremo. Pred serviranjem pecivo potresemo s cimetom.