Jabolka, mascarpone in mak
Sestavine
- 70 g pirine moke
- 20 g mletega maka
- 40 g rjavega sladkorja
- sol
- 1 žlička vanilijeve arome
- 1 žlička cimeta
- 60 g stopljenega masla
- 600 gjabolk
- 1 pomaranča
- 1/2 žličke nastrgane pomarančne lupine
- 1 cimetova palčka
- 3 nageljnove žbice (klinčki)
- 35 g sladkorja
- 120 ml jabolčnega soka
- 1 žlička jedilnega škroba
- 200 g mascarpone sira
- 100 g grškege jogurta
- 1 žlica medu
- 120 g sladke smetane
- 1/2 zavtika utrjevalca za smetano (Kremfix)
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut (+ 30 minut za hlajenje)
V skledi zmešamo pirino moko, mak, rjavi sladkor, ščepec soli, vanilijevo aromo in cimet. Dodamo stopljeno maslo in vse skupaj z rokami zgnetemo v večje drobtine. Postavimo jih v hladilnik za 30 minut.
Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine, odstranimo peške in narežemo na 1 cm velike kocke. Pomarančo stisnemo za sok. V loncu zmešamo jabolčni sok, narezana jabolka, pomarančno lupino in sok, sladkor, cimet in klinčke. Zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 10 minut. Jedilni škrob gladko zmešamo z žlico mrzle vode in zamešamo v jabolčni kompot. Zavremo, da se zgosti in nato kompot ohladimo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj stresemo pirine drobtine in pečemo v sredini pečice 12 do 15 minut do zlato rjave barve. Če želimo res hrustljave drobtine, jih pred koncem pečenja poškropimo z mrzlo vodo. Drobljenec pustimo ohladiti.
Mascarpone, jogurt in med z metlico gladko zmešamo. Smetano trdo stepemo skupaj z utrjevalcem za smetano in jo nato previdno zamešamo v mascarpone. Iz jabolčnega kompota poberemo cimet in klinčke ter ga porazdelimo v servirne kozarce. Kompot prekrijemo z mascarpone kremo in potresemo z makovim drobljencem ter takoj serviramo.