Sestavine

  • 70 g pirine moke
  • 20 g mletega maka
  • 40 g rjavega sladkorja
  • sol
  • 1 žlička vanilijeve arome
  • 1 žlička cimeta
  • 60 g stopljenega masla
  • 600 gjabolk
  • 1 pomaranča
  • 1/2 žličke nastrgane pomarančne lupine
  • 1 cimetova palčka
  • 3 nageljnove žbice (klinčki)
  • 35 g sladkorja
  • 120 ml jabolčnega soka
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 200 g mascarpone sira
  • 100 g grškege jogurta
  • 1 žlica medu
  • 120 g sladke smetane
  • 1/2 zavtika utrjevalca za smetano (Kremfix)

Uvod

Včasih so bile sadne kupe zelo priljubljene. A potem so jih gostinci začeli pripravljati iz konzerviranih kompotov eksotičnega sadja, na katerega so visoko in pisano nabrizgali obilje ”umetne” sladke smetane … In sadne kupe so postale nepriljubljene!

Dober, torej domač kompot! Slovenska jabolka! Ne obilje slabe smetane, temveč skromnost smetanovega sira! In hrustljav dodatek, ker drobljenci so popularni! Kako preprosto je kosilo zasladiti z dobro sadno kupo!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut (+ 30 minut za hlajenje)
 
Postopek
1

V skledi zmešamo pirino moko, mak, rjavi sladkor, ščepec soli, vanilijevo aromo in cimet. Dodamo stopljeno maslo in vse skupaj z rokami zgnetemo v večje drobtine. Postavimo jih v hladilnik za 30 minut.

2

Jabolka olupimo, razrežemo na četrtine, odstranimo peške in narežemo na 1 cm velike kocke. Pomarančo stisnemo za sok. V loncu zmešamo jabolčni sok, narezana jabolka, pomarančno lupino in sok, sladkor, cimet in klinčke. Zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 10 minut. Jedilni škrob gladko zmešamo z žlico mrzle vode in zamešamo v jabolčni kompot. Zavremo, da se zgosti in nato kompot ohladimo.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj stresemo pirine drobtine in pečemo v sredini pečice 12 do 15 minut do zlato rjave barve. Če želimo res hrustljave drobtine, jih pred koncem pečenja poškropimo z mrzlo vodo. Drobljenec pustimo ohladiti.

4

Mascarpone, jogurt in med z metlico gladko zmešamo. Smetano trdo stepemo skupaj z utrjevalcem za smetano in jo nato previdno zamešamo v mascarpone. Iz jabolčnega kompota poberemo cimet in klinčke ter ga porazdelimo v servirne kozarce. Kompot prekrijemo z mascarpone kremo in potresemo z makovim drobljencem ter takoj serviramo.

Oceni