Jagnječje stegno s česnom in ribjo omako
Sestavine
- 1 večje jagnječje stegno
- 50 ml repičnega olja
- 12 strokov česna
- 120 ml ribje omake (fish sauce)
- 5 šalotk
- 2 žlici koriandrovih semen
- 3 stroki posušenega čilija
- limonina lupinica
- 2 lovorova lista
- 900 ml piščančje juhe
- 600 g mladega krompirja
- 350 g zelenih špargljev
- 4 žlice olivnega olja
- sol, poper

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 750 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri 50 minut (+ čas za mariniranje)
- Priporočeno vino: Rioja reserva 2005, Marques de Murrieta
6 strokov česna olupimo, stisnemo in damo v plastično vrečko skupaj z jagnječjim stegnom in 60 ml ribje omake. Zapremo, dobro pregnetemo in postavimo v hladilnik preko noči. 1 uro pred pečenjem vzamemo meso iz hladilnika.
Pečico segrejemo na 150 stopinj. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. Preostali česen olupimo in drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga narežemo na majhne kolobarje.
Jagnječje stegno vzamemo iz marinade in obrišemo s papirjem. Marinado zavržemo. V globoki litoželezni posodi segrejemo olje, vanj položimo stegno in ga opečemo z vseh strani (10 do 12 minut). Preložimo na krožnik.
Znižamo temperaturo in v posodo stresemo šalotko, zdrobljena koriandrova semena in česen ter med mešanjem pražimo 5 minut. Dodamo še narezani čili, lovorova lista, juho in preostalo ribjo omako ter zavremo. Krompir dobro umijemo in osušimo s kuhinjskim papirjem.
V posodo položimo še stegno, pokrijemo in postavimo v pečico za 1 uro. Stegno obrnemo, dodamo v posodo še kromopir in pečemo pokrito še 40 minut. Pred serviranjem meso pustimo počivati 20 minut. Iz posode prelijemo 200 ml tekočine v majhno kozico, zavremo in jo reduciramo 10 minut.
Medtem šparglje narežemo na 3 cm velike kose in jih opečemo v veliki ponvi na olivnem olju. Iz posode s penavko poberemo krompir in ga stresemo v ponev s šparglji. Pražimo še nekaj minut ter začinimo s soljo in poprom. Jagnječje stegno položimo na leseno desko, krompir s šparglji stresemo v servirno posodo in posebej ponudimo še omako.