Sestavine

  • 300 g jagod
  • 50 g sladkorja
  • 2 žlici limonovega soka
  • 11 listov želatine
  • 2 zrela avokada
  • 5 žlic limetinega soka
  • 200 g kremastega svežega sira
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 3 žličke chia semen
  • 200 ml sladke smetane
  • 9 kom baby piškotov
  • sesekljane pistacije

Uvod

Zelenjavne sladice so vse bolj popularne. Zato je ta z avokadom … Pa čeprav avokado sploh ni zelenjava, saj je sadež lovorovca. A uporabljamo ga predvsem kot zelenjavno prilogo slanim jedem, od piščancev do rib, od omak do solat.

Vendar je avokado vsestransko uporaben. Tudi zato, ker je sam, brez začimb in spremljave, zelo dolgočasen, medel, brez okusa. Že nekaj kapljic limone, ki jo potrebuje, da ne oksidira, ko ga prerežemo, pa ga oživi in poživi. Rad ima tudi sol, blaži grenkobo, ljudi vse, kar je pekoče. Ni čudno, da ga poznamo že 8.000 let.

Toda sladko? Saj ravno zato - da jagodna sladica ni presladka!...

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 380 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Jagode umijemo, očistimo in damo 4 kom na stran. Preostale jagode grobo narežemo. Zavemo 250 ml vode, sladkor, limonov sok in narezane jagode. Na majhni temperaturi kuhamo 8 do 10 minut. 5 listov želatine namočimo v mrzli vodi. Podolgovati model za peko (dolžina 30 cm) obložimo s prozorno folijo.

2

Kuhane jagode precedimo in odmerimo 250 ml jagodnega soka, preostali sok shranimo. Namočeno želatino ožmemo in raztopimo v jagodnem soku. Dno modela prekrijemo s sokom 2 do 3 mm visoko in postavimo na hladno, da se začne sok rahlo strjevati. Štiri jagode narežemo na tanke rezine in jih porazdelimo na rahlo želirani sok, prelijemo s preostalim sokom in postavimo v hladilnik, da se strdi.

3

Medtem preostalo želatino namočimo v mrzli vodi. Avokado olupimo, z žlico izluščimo meso in ga v blenderju gladko zmiksamo z limetinim sokom, sirom, sladkorjem v prahu in vanilijevim sladkorjem. Avokadovo kremo preložimo v skodelo in vmešamo chia semena.

4

V majhni kozici segrejemo 4 žlice smetane in v njej raztopimo ožeto želatino. Z metlico jo hitro vmešamo v avokadovo kremo in postavimo v hladilnik za 15 minut.

5

Preostalo sladkor smetano trdo stepemo in jo z lopatko previdno zamešamo v avokadovo kremo. Naložimo jo na jagodni žele in gladko poravnamo. Piškote pokapljamo z jagodnim sokom katerega smo shranili, jih tesno naložimo na kremo in rahlo potisnemo v kremo. Terino postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.

6

Pred serviranjem terino zvrnemo na servirno ploščo, odstranimo folijo in jo potresemo s pistacijami.

Oceni