Jagodna rezina z avokadom
Sestavine
- 300 g jagod
- 50 g sladkorja
- 2 žlici limonovega soka
- 11 listov želatine
- 2 zrela avokada
- 5 žlic limetinega soka
- 200 g kremastega svežega sira
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 3 žličke chia semen
- 200 ml sladke smetane
- 9 kom baby piškotov
- sesekljane pistacije
Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 380 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 4 ure za hlajenje)
Jagode umijemo, očistimo in damo 4 kom na stran. Preostale jagode grobo narežemo. Zavemo 250 ml vode, sladkor, limonov sok in narezane jagode. Na majhni temperaturi kuhamo 8 do 10 minut. 5 listov želatine namočimo v mrzli vodi. Podolgovati model za peko (dolžina 30 cm) obložimo s prozorno folijo.
Kuhane jagode precedimo in odmerimo 250 ml jagodnega soka, preostali sok shranimo. Namočeno želatino ožmemo in raztopimo v jagodnem soku. Dno modela prekrijemo s sokom 2 do 3 mm visoko in postavimo na hladno, da se začne sok rahlo strjevati. Štiri jagode narežemo na tanke rezine in jih porazdelimo na rahlo želirani sok, prelijemo s preostalim sokom in postavimo v hladilnik, da se strdi.
Medtem preostalo želatino namočimo v mrzli vodi. Avokado olupimo, z žlico izluščimo meso in ga v blenderju gladko zmiksamo z limetinim sokom, sirom, sladkorjem v prahu in vanilijevim sladkorjem. Avokadovo kremo preložimo v skodelo in vmešamo chia semena.
V majhni kozici segrejemo 4 žlice smetane in v njej raztopimo ožeto želatino. Z metlico jo hitro vmešamo v avokadovo kremo in postavimo v hladilnik za 15 minut.
Preostalo sladkor smetano trdo stepemo in jo z lopatko previdno zamešamo v avokadovo kremo. Naložimo jo na jagodni žele in gladko poravnamo. Piškote pokapljamo z jagodnim sokom katerega smo shranili, jih tesno naložimo na kremo in rahlo potisnemo v kremo. Terino postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure.
Pred serviranjem terino zvrnemo na servirno ploščo, odstranimo folijo in jo potresemo s pistacijami.