Jagodna tiramisu šarlota
Sestavine
- 100 g Ruby čokolade
- 25 baby piškotov
- 1 žlica liofiliziranih jagod (DM)
- 4 listi želatine
- 2 jajci
- 60 g sladkorja
- 200 g mascarpone sira
- 200 g sladke smetane
- 400 g jagod
- 80 ml sirupa dišeče perle
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 10 kosov
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Dva dni pred pripravo sladice skuhamo sirup dišeče perle. 30 g stebel dišeče perle potresemo na papir za peko in pustimo stati na sobni temperaturi 1 dan. Naslednji dan zavremo 350 ml vode in 220 g sladkorja ter kuhamo 10 minut do sirupa, ki ga nato nalijemo v stekleni kozarec. 1/2 limete narežemo na tanke rezine in jo skupaj z listi dišeče perle zamešamo v sirup. Zapremo in pustimo stati 1 dan.
Ruby čokolado sesekljamo in stopimo. 18 piškotov do polovice pomočimo v stopljeno čokolado in jih zlagamo na papir za peko s sladkorno stranjo navgor. Potresemo s koščki liofiliziranih jagod in počakamo, da se čokolada strdi.
Želatino namočimo v mrzli vodi. Jajci ločimo. Rumenjaka in 20 g sladkorja zmešamo v kovinski skledi, jo postavimo nad lonec z vročo vodo in nad soparo z metlico stepamo do goste kreme. Nato skledo odstavimo in v jajčno kremo zamešamo mascarpone sir.
Beljaka in preostali sladkor stepemo v kremasti sneg. Sladko smetano prav tako trdo stepemo. Jagode očistimo in glede na velikost narežemo na polovice ali četrtine.
V kozici na majhni temperaturi raztopimo namočeno želatino, vmešamo 4 žlice mascarpone kreme in rahlo segrejemo. Nato želatino vmešamo v preostalo mascarpone jajčno kremo. Vanjo gladko zamešamo še beljakov sneg in stepeno smetano.
Model za torto (premer 18 cm) obložimo s papirjem za peko. Čokoladne piškote naložimo ob robu tako, da je sladkorna stran obrnjena navzven. Dno v celoti pokrijemo z eno plastjo preostalih piškotov in jih pokapljamo s sirupom dišeče perle. Pokrijemo jih z 1/4 kreme, potresemo s polovico jagod in nanje porazdelimo 1/4 kreme.
Na kremo naložimo preostale piškote, jih pokapljamo s sirupom in prekrijemo s preostalo kremo. Na vrh potresemo preostale jagode in šarloto postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure. Pred serviranjem ji odstranimo papir za peko in jo postavimo na servirni krožnik.