Sestavine

  • 100 g Ruby čokolade
  • 25 baby piškotov
  • 1 žlica liofiliziranih jagod (DM)
  • 4 listi želatine
  • 2 jajci
  • 60 g sladkorja
  • 200 g mascarpone sira
  • 200 g sladke smetane
  • 400 g jagod
  • 80 ml sirupa dišeče perle

Uvod

Če je maskarpone, je tiramisu, če so bebi piškoti, je šarlota, če so jagode s smetano, pa smo v Wimbledonu … Koliko zgodb v eni torti! Dejansko je to tiramisu torta, le da ni kavna. Dejansko je šarlota, saj za obliko in videz skrbijo otroški piškoti, ki jih pri nas imenujemo bebi, Italijani jim pravijo savoiardi, torej savojci, ker jih imajo najraje v Piemontu, dejansko pa si jih lastijo Angleži, zaradi krhko-penastega biskvita, ki je ‘njihov’, imenujejo pa jih lady fingers (damski prsti). Čeprav so jagode glavne v tej torti, pa je njena posebnost vseeno drugje - v dišeči perli, ki je majsko zelišče, zato smo jo namočili v sirup, ki ne osoči le piškotov, temveč torti daje tudi prepoznaven gozdno-zeliščni okus.

A zgodb s tem še ni konec. Ko boste torti za okras kupili liofilizirane jagode, boste spoznali še sodoben kuharski postopek sušenja z zamrzovanjem, posebna pa je tudi ruby čokolada, rubinaste barve in sladko-kislega okusa....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 10 kosov
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 4 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Dva dni pred pripravo sladice skuhamo sirup dišeče perle. 30 g stebel dišeče perle potresemo na papir za peko in pustimo stati na sobni temperaturi 1 dan. Naslednji dan zavremo 350 ml vode in 220 g sladkorja ter kuhamo 10 minut do sirupa, ki ga nato nalijemo v stekleni kozarec. 1/2 limete narežemo na tanke rezine in jo skupaj z listi dišeče perle zamešamo v sirup. Zapremo in pustimo stati 1 dan.

2

Ruby čokolado sesekljamo in stopimo. 18 piškotov do polovice pomočimo v stopljeno čokolado in jih zlagamo na papir za peko s sladkorno stranjo navgor. Potresemo s koščki liofiliziranih jagod in počakamo, da se čokolada strdi.

3

Želatino namočimo v mrzli vodi. Jajci ločimo. Rumenjaka in 20 g sladkorja zmešamo v kovinski skledi, jo postavimo nad lonec z vročo vodo in nad soparo z metlico stepamo do goste kreme. Nato skledo odstavimo in v jajčno kremo zamešamo mascarpone sir.

4

Beljaka in preostali sladkor stepemo v kremasti sneg. Sladko smetano prav tako trdo stepemo. Jagode očistimo in glede na velikost narežemo na polovice ali četrtine.

5

V kozici na majhni temperaturi raztopimo namočeno želatino, vmešamo 4 žlice mascarpone kreme in rahlo segrejemo. Nato želatino vmešamo v preostalo mascarpone jajčno kremo. Vanjo gladko zamešamo še beljakov sneg in stepeno smetano.

6

Model za torto (premer 18 cm) obložimo s papirjem za peko. Čokoladne piškote naložimo ob robu tako, da je sladkorna stran obrnjena navzven. Dno v celoti pokrijemo z eno plastjo preostalih piškotov in jih pokapljamo s sirupom dišeče perle. Pokrijemo jih z 1/4 kreme, potresemo s polovico jagod in nanje porazdelimo 1/4 kreme.

7

Na kremo naložimo preostale piškote, jih pokapljamo s sirupom in prekrijemo s preostalo kremo. Na vrh potresemo preostale jagode in šarloto postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure. Pred serviranjem ji odstranimo papir za peko in jo postavimo na servirni krožnik.

Oceni