Jagodna torta s kokosom in limeto
Sestavine
- 50 g moke
- 75 g sladkorja v prahu
- 1/2 žličke pecilnega praška 5 jajc
- sol
- 170 g sladkorja
- 5 listov želatine
- 600 g jagod
- 150 ml kokosovega mleka
- 1 limeta
- 150 ml sladke smetane
- 3 žlice kokosovega čipsa
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 12 kosov
- Hranilna vrednost: 231 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 15 minut (+ 4 ure za hlajenje)
Moko, sladkor v prahu in pecilni prašek zmešamo in presejemo. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajca ločimo in 4 rumenjake shranimo. Beljake in ščepec soli stepemo v trdi sneg in med stepanjem dodamo 100 g sladkorja. V sneg z lopatko previdno zamešamo moko.
Dno modela za torte (premer 26 cm) prekrijemo s peki papirjem. Napolnimo ga z beljakovim testom, gladko poravnamo in postavimo na drugo rešetko od spodaj za 40 minut. Po 30 minutah pečenja vrata pečice malce odpremo.
Za kremo namočimo želatino v mrzli vodi. 200 g očiščenih in narezanih jagod zavremo s kokosovim mlekom in 35 g sladkorja ter gladko zmiksamo.
4 rumenjake in preostali sladkor stepamo z metlico nad soparo do goste kreme. Počasi dolijemo jagodno mleko in stepamo dalje, da se krema zgosti. Ožeto namočeno želatino zamešamo v vročo kremo, da se raztopi. Na koncu dodamo še limetin sok. Kremo pustimo stati 1 uro, da se malce ohladi.
Iz prozorne folije izrežemo 7 cm široki dolgi trak. Pečeno testo z nožem ločimo od kovinskega dna ter ga po potrebi po vrhu z nožem malce poravnamo. Položimo ga nazaj v model in obodo modela obložimo s prozorno folijo. Preostale jagode narežemo na tanke rezine in jih tesno naložimo ob rob modela.
Ko se začne jagodna krema rahlo strjevati, vanjo zamešamo stepeno sladko smetano. Kremo nalijemo na testo, poravnamo in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure. Pred serviranjem po torti potresemo kokosov čips.