Sestavine

  • 150 ml oljčnega olja
  • 4 stroki česna
  • 6 vejic timijana
  • 5 rezin polnozrnatega kruha
  • 800 g jagod
  • 250 g kumaric (olupljene in brez semen)
  • 120 g rdeče paprike
  • 70 g zelene paprike
  • 90 ml paradižnikovega soka
  • 45 ml rdečega vinskega kisa
  • 7 g soli
  • tabasco omaka
  • 8 rezin guanicale (suhomesnati proizvod iz svinjskih ličnic in podbradka)
  • solni cvet
  • sveža bazilika

Uvod

Eleven Madison Park švicarskega chefa Daniela Humma je ena najboljših restavracij na svetu, oziroma je bila v letu 2017 po mnenju strokovne akademije The World's 50 Best Restaurants tudi uradno najboljša. Seveda ima tudi 3 Michelinove zvezdice (od leta 2012) in 4 zvezdice časopisa New York Times. A do New Yorka je daleč, restavracija ima dolgo čakalno listo in visoke cene.

Zato nam ostane vsaj Hummov jagodni gazpacho, ki je v Eleven Madison Park restavraciji eden od tradicionalnih chefovih pozdravnih grižljajev (hors d’oeuvres) za zbujanje apetita. Humm je tradicionalno hladno andaluzijsko juho iz surove zelenjave obogatil z jagodami in jo tako iz tradicionalno poletne jedi spremenil v pomladno. Ker pa od 2021. leta Humm v svojih menijih uporablja le še sestavine rastlinskega izvora, v jagodnem gazpachu ni več dimljenega svinjskega podbradka (guancialle), tako da je le še v Šoli okusov … Recept smo si sposodili iz kuharske knjige Eleven Madison Park, ki sta jo podpisala Daniel Humm in Will Guidara....

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 45 minut (+ 3 do 6 ur)
 
Postopek
1

Trem rezinam kruha odrežemo skorjo in sredico narežemo na 2,5 cm velike kocke. V ponvi segrejemo 3 žlice olja, dodamo dva cela potlačena stroka česna in kruhove kocke. Pražimo jih na srednji vročini do zlato rjave barve, med pečenjem dodamo tudi 2 vejici timijana. Hrustljave kruhove kocke stresemo v veliko skledo ter odstranimo česen in timijan.

2

Kumaro in obe papriki narežemo na kocke. Jagode razpolovimo. Na kruhove kocke stresemo narezano zelenjavo in jagode. Dodamo paradižnikov sok, kis, 75 ml olja in sol. Vse dobro premešamo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo stati na sobni temperaturi 3 do 6 ur.

3

Nato sadno zelenjavno mešanico v več porcijah v blenderju gladko zmiksamo, pretlačimo skozi cedilo in juho ohladimo v hladilniku. Pred serviranjem jo začinimo s tabasco omako. V hladilnik postavimo tudi skodelice, v katerih bomo postregli gazpacho.

4

Za krutone preostali kruh narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo 30 ml olja, dodamo dva potlačena česnova stroka in kruhove kocke. Pražimo jih na srednji vročini do zlato rjave barve, med praženjem dodamo še preostali timijan. Kruhove kocke stresemo na kuhinjski papir in rahlo solimo.

5

V ohlajene skodelice naložimo jagodni gazpacho. Guianciale narežemo na tanke rezine. Položimo jih po vrhu gazpacha ter potresemo s kruhovimi kockami in lističi bazilike. Po želji še dodatno pokapljamo z oljčnim oljem.

Oceni