Sestavine

  • 5 srednje velikih jajčevcev
  • sol poper
  • 70 ml oljčnega olja
  • 5 strokov česna
  • 3 konzerve paradižnikove pulpe
  • velik šopek sveže bazilike
  • 150 g mocarele
  • 10 žlic naribanega parmezana
  • 2 žlici drobtin

Uvod

Klasična parmigiana z jajčevci je tukaj, iz okroglih jajčevcev pa tukaj. Za vsak slučaj, če pogrešate meso, pa so tukaj še čufte na način parmigiana. Toda … Danes ne bo mesa, danes nimamo okroglih jajčevcev, temveč podolgovate, in danes se nam mudi. Zato potrebujemo še recept za preproste jajčevce alla parmigiana!

Okrogle jajčevce zlagamo v stolpiče, podolgovate pa v plasti. Ni pa jih (vedno) potrebno najprej cvreti, in tudi ne panirati (moka in jajce), preprosta parmigiana in naš stas bosta zadovoljna, če jih bomo opekli kar v pečici. Ne nazadnje s tem pridobimo čas, da se lahko bolj posvetimo paradižnikovi omaki, ki je pri parmigiani bistvena. Če pa se še bolj mudi, jo lahko pripravimo vnaprej, dan prej, ali jo celo vložimo, tako da bo potem potrebno vse skupaj le še lepo zložiti.

P.s. Če je pekač prevelik, ne zmanjšajte števila plasti, temveč v prazen prostor zapognite alu folijo (na sliki).

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri 30 minut
 
Postopek
1

Jajčevce po dolgem narežemo na 1 cm debele rezine, jih posolimo na obeh straneh in pustimo stati 1 uro. Pekač obložimo s papirjem za peko. Mocarelo narežemo na tanke rezine. Baziliko narežemo na 5 mm široke trakove.

2

Olupljeni česen narežemo na zelo tanke rezine. V loncu segrejemo 3 žlice olja in česen pražimo na majhni vročini 30 sekund. Dodamo paradižnikovo pulpo, solimo in popramo ter kuhamo na srednji vročini 1 uro. Čez lonec položimo list kuhinjskega papirja, da preprečimo brizganje omake po kuhinji.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajčevce obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem in naložimo na pekač. Tanko jih premažemo z oljem in pečemo v sredini pečice 15 minut. Nato jih obrnemo, ponovno premažemo z oljem in pečemo še 10 minut. Pečene jajčevce ohladimo.

4

Pečico segrejemo na 200 stopinj. V paradižnikovo omako zamešamo baziliko. V ognjevarno posodo za narastke porazdelimo malo paradižnikove omake, nanjo naložimo eno plast pečenih jajčevcev, jih premažemo s 4 žlicami paradižnikove omake, potresemo s 3 žlicami parmezana in tretjino natrgane mocarele ter pokrijemo s pečenimi jajčevci.

5

Postopek ponovimo še dvakrat, zadnja plast so jajčevci in paradižnikova omaka. Vse izdatno potresemo s preostalim parmezanom in drobtinami. Jajčevce pečemo v sredini pečice 30 minut, nato jih vzamemo iz pečice in pustimo stati 15 minut. Šele nato jih narežemo na porcije.

Oceni