Jajčevci alla parmigiana
Sestavine
- 5 srednje velikih jajčevcev
- sol poper
- 70 ml oljčnega olja
- 5 strokov česna
- 3 konzerve paradižnikove pulpe
- velik šopek sveže bazilike
- 150 g mocarele
- 10 žlic naribanega parmezana
- 2 žlici drobtin
Jajčevce po dolgem narežemo na 1 cm debele rezine, jih posolimo na obeh straneh in pustimo stati 1 uro. Pekač obložimo s papirjem za peko. Mocarelo narežemo na tanke rezine. Baziliko narežemo na 5 mm široke trakove.
Olupljeni česen narežemo na zelo tanke rezine. V loncu segrejemo 3 žlice olja in česen pražimo na majhni vročini 30 sekund. Dodamo paradižnikovo pulpo, solimo in popramo ter kuhamo na srednji vročini 1 uro. Čez lonec položimo list kuhinjskega papirja, da preprečimo brizganje omake po kuhinji.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajčevce obrišemo do suhega s kuhinjskim papirjem in naložimo na pekač. Tanko jih premažemo z oljem in pečemo v sredini pečice 15 minut. Nato jih obrnemo, ponovno premažemo z oljem in pečemo še 10 minut. Pečene jajčevce ohladimo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. V paradižnikovo omako zamešamo baziliko. V ognjevarno posodo za narastke porazdelimo malo paradižnikove omake, nanjo naložimo eno plast pečenih jajčevcev, jih premažemo s 4 žlicami paradižnikove omake, potresemo s 3 žlicami parmezana in tretjino natrgane mocarele ter pokrijemo s pečenimi jajčevci.
Postopek ponovimo še dvakrat, zadnja plast so jajčevci in paradižnikova omaka. Vse izdatno potresemo s preostalim parmezanom in drobtinami. Jajčevce pečemo v sredini pečice 30 minut, nato jih vzamemo iz pečice in pustimo stati 15 minut. Šele nato jih narežemo na porcije.