Jajčevci, lešniki in čebula
Sestavine
- 3 srednje veliki jajčevci
- 1 velika čebula
- 1 glavica česna
- 3 vejice rožmarina
- 10 žlic oljčnega olja
- 70 g lešnikov
- sol, poper
- 400 g mladega krompirja (kifeljčar)
- 4 vejice peteršilja
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2016, Albiana
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jajčevce po dolgem prerežemo na polovico in jih naložimo v velik pekač. Čebulo olupimo, prerežemo na polovico in narežemo na 1 cm debele krhlje. Skupaj s česnom jih naložimo v pekač.
Krompir umijemo, po dolgem prerežemo na polovico in stresemo na pekač. Rožmarin osmukamo in potresemo po jajčevcih in krompirju. Vse rahlo solimo in prelijemo z oljem. Pečemo v sredini pečice 40 minut, vmes krompir večkrat premešamo.
Lešnike prerežmo na polovico. Dva jajčevca in glavo česna poberemo iz pekača in rahlo ohladimo na krožniku. V pekač stresemo lešnikove polovice, rahlo premešamo z oljem od pečenja in postavimo v pečico za 7 minut.
Medtem izdolbemo mehko meso iz obeh jajčevcev, ga drobno sesekljamo in stresemo v skodelo. Iz česnovih strokov iztisnemo mehko sredico in jo zamešamo v sesekljane jajčevce. Previdno vmešamo še pečeno čebulo in sok od pečenja.
Na krožnika naložimo po dve pečeni polovici jajčevca, premažemo s kremo jajčevcev ter potresemo s praženimi lešniki in peteršiljevimi lističi. Pečeni krompir stresemo v servirno skodelo in ponudimo k pečenim jajčevcem