Sestavine

  • 3 srednje veliki jajčevci
  • 1 velika čebula
  • 1 glavica česna
  • 3 vejice rožmarina
  • 10 žlic oljčnega olja
  • 70 g lešnikov
  • sol, poper
  • 400 g mladega krompirja (kifeljčar)
  • 4 vejice peteršilja

Uvod

Pečenje ima svojo moč. A ne le mesno! Spekli smo jajčevce in krompir, zraven natočili modro frankinjo in se na koncu ob polizanih krožnikih strinjali - takšnega pečenja ne zamenjamo za nobeno pečenko!
Pri visokih temperaturah se razvijejo visoki okusi. S to trditvijo pa se ne boste strinjali zaradi polne pečice, temveč zaradi popolnih kombinacij. Meso jajčevcev se ujame z lastno kremo, šalotka se ujame s pečenim krompirjem, vse skupaj pa se ujema zaradi lešnikov. Pravzaprav je nevarno, da postaneš odvisen od takšnih ”pečenk”....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2016, Albiana
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jajčevce po dolgem prerežemo na polovico in jih naložimo v velik pekač. Čebulo olupimo, prerežemo na polovico in narežemo na 1 cm debele krhlje. Skupaj s česnom jih naložimo v pekač.

2

Krompir umijemo, po dolgem prerežemo na polovico in stresemo na pekač. Rožmarin osmukamo in potresemo po jajčevcih in krompirju. Vse rahlo solimo in prelijemo z oljem. Pečemo v sredini pečice 40 minut, vmes krompir večkrat premešamo.

3

Lešnike prerežmo na polovico. Dva jajčevca in glavo česna poberemo iz pekača in rahlo ohladimo na krožniku. V pekač stresemo lešnikove polovice, rahlo premešamo z oljem od pečenja in postavimo v pečico za 7 minut.

4

Medtem izdolbemo mehko meso iz obeh jajčevcev, ga drobno sesekljamo in stresemo v skodelo. Iz česnovih strokov iztisnemo mehko sredico in jo zamešamo v sesekljane jajčevce. Previdno vmešamo še pečeno čebulo in sok od pečenja.

5

Na krožnika naložimo po dve pečeni polovici jajčevca, premažemo s kremo jajčevcev ter potresemo s praženimi lešniki in peteršiljevimi lističi. Pečeni krompir stresemo v servirno skodelo in ponudimo k pečenim jajčevcem

Oceni