Sestavine

  • 3 jajčevci
  • 1 žlica začimbne mešanice harissa
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 10 žlic olivnega olja
  • 150 g črne leče (beluga leča)
  • 350 ml vode
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 šopek koriandra
  • 4 vejice mete
  • 2 žlici chia semen
  • 1 lonček grškega jogura
  • sol, kajenski poper
  • 2 žlici jabolčne redukcije Ruj (ali balzamičnega kisa)
  • 2 žlici limonovega soka

Uvod

Dovolj dolgo in nizko pečeni jajčevci so odlična spremljava mesu z žara. S svojim polnim, zemeljskim, maščobnim okusom in mehko, mazljivo, kremno teksturo pustijo steaku, da pokaže svoje mišice in se izkaže s prvinskim, mesnim okusom. Nobeni dodatki, omake, kečapi, majoneze niso potrebne. Idealen par.

A gre tudi brez mesa! Zgolj jajčevec, toda z več pikantnosti in nekaj preprostimi dodatki. Maščobo nevtralizira jogurt, vse skupaj pa še dodatno osvežita kislost in zeliščnost leče. Ne ustrašite se pekočine, ki jo ponuja harisa, mešanica severnoafriških začimb. Čim bolj vroče je poletje, tem bolj takšna ostrina ohladi.

Specite kak jajčevec več, saj boste ohlajene izdolbli in naredili namaz za predjed k jutrišnjemu kosilu. Namažite na opečence iz starega kruha....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Vincent cuvee 2011, Joško Renčel
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 170 stopinj. Jajčevce po dolgem prerežemo na polovico, jih po površini meso z nožem križno večkrat zarežemo in naložimo na peki papir na pekač. Zmešamo harisso, stisnjeni česen, javorjev sirup in 5 žlic olivnega olja ter solimo. S pasto premažemo jajščevce in jih pečemo v sredini pečice 1 uro. Po potrebi jih med pečenjem še dodatno pokapljamo z olivnim oljem.

2

Lečo in vodo zavremo (ne solimo) in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut. Kuhano lečo stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Peteršilj, koriander in meto sesekljamo.

3

5 žlic olivnega olja, jabolčno redukcijo ali balzamični kis in limonov sok zmešamo in prelijemo preko kuhane leče. Vanjo zamešamo še vsa zelišča in chia semena ter začinimo s soljo in kajenskim poprom.

4

Na krožnike naložimo pečene jajčevce, lečino solato in grški jogurt ter ponudimo s hrustljavo bageto.

Oceni