Jajčevci s hariso in leča v solati
Sestavine
- 3 jajčevci
- 1 žlica začimbne mešanice harissa
- 3 stroki česna
- 2 žlici javorjevega sirupa
- 10 žlic olivnega olja
- 150 g črne leče (beluga leča)
- 350 ml vode
- 1 šopek peteršilja
- 1 šopek koriandra
- 4 vejice mete
- 2 žlici chia semen
- 1 lonček grškega jogura
- sol, kajenski poper
- 2 žlici jabolčne redukcije Ruj (ali balzamičnega kisa)
- 2 žlici limonovega soka

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: Vincent cuvee 2011, Joško Renčel
Pečico segrejemo na 170 stopinj. Jajčevce po dolgem prerežemo na polovico, jih po površini meso z nožem križno večkrat zarežemo in naložimo na peki papir na pekač. Zmešamo harisso, stisnjeni česen, javorjev sirup in 5 žlic olivnega olja ter solimo. S pasto premažemo jajščevce in jih pečemo v sredini pečice 1 uro. Po potrebi jih med pečenjem še dodatno pokapljamo z olivnim oljem.
Lečo in vodo zavremo (ne solimo) in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut. Kuhano lečo stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Peteršilj, koriander in meto sesekljamo.
5 žlic olivnega olja, jabolčno redukcijo ali balzamični kis in limonov sok zmešamo in prelijemo preko kuhane leče. Vanjo zamešamo še vsa zelišča in chia semena ter začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Na krožnike naložimo pečene jajčevce, lečino solato in grški jogurt ter ponudimo s hrustljavo bageto.