Sestavine

  • 2 srednje velika melancana
  • 200 ml sladke smetane
  • 4 do 6 žlic repičnega olja
  • 70 g indijskih oreščkov
  • 100 g jogurta
  • sveži koriander
  • 2 stroka česna
  • 20 g olupljenega ingverja
  • 2 žlički kurkume
  • 2 žlički začimbne mešanice Garam Masala
  • 2 žliči mletega koriandra
  • 2 žlički mlete kumine
  • 1/3 žličke mletega kardamoma
  • 1 žlička mletega čilija
  • 3 do 4 žlice arašidovega olja
  • 2 burrati (250 g)
  • 4 vejice svežega koriandra
  • sol, poper

Uvod

Klin se s klinom zbija! Če je vroče, mora peči! To najbolj vedo Indijci, ki se hladijo s kariji, zelenjavnimi raguji, začinjenimi z dišavno mešanico začimb, po kateri so tudi dobili ime. Curry začimbna mešanica v prahu ne manjka tudi v nobeni slovenski kuhinji, vendar je za to jed ne priporočamo. Raje karijevo pasto za jajčevce z indijskimi oreščki zmešajte sami, za kar potrebujete česen, ingver, kurkumo, garam masalo, koriander, kumino, kardamom, posušene čilije in arašidovo olje. Da ne bo preveč peklo, smo ”indijskemu” jogurtu dodali še ”našo” burrato.

P.s. Poletnih črnih tartufov na vrh ni obvezno naribati, je pa dobrodošlo. Z njimi kari, ki je vsakodnevna (indijska) jed, postane slavnostna (istrska) jed....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Sauvignon blanc Herrenberg, Rebenhof
 
Postopek
1

V blender stresemo grobo narezani česen in ingver, kurkumo, garam masalo, koriander, kumino, kardamom ter čili v prahu. Dolijemo 3 žlice arašidovega olja in zmiksamo. Če je pasta pregosta, dodamo še malo olja.

2

Pasto stresemo v majhen lonec in dušimo na majhni temperaturi 3 minute. Dolijemo smetano in solimo. Omako odstavimo s štedilnika.

3

Melancana olupimo in narežemo na 2 cm velike kocke. V veliki ponvi segrejemo 4 žlice repičnega olja in pražimo narezane melancane na srednji temperaturi do zlato rjave barve. Začinimo jih s soljo in poprom.

4

V majhni ponvi segrejemo žlico olja in indijske oreščke opražimo do zlato rjave barve. Burrati prerežemo na polovico. Koriander osmukamo.

5

Smetanovo omako zavremo in zamešamo v pečene melancane. Vse skupaj previdno segrejemo in na koncu vmešamo še jogurt. V servirne skodele naložimo melancane z omako, potresemo z indijskimi oreščki in koriandrovimi listi ter v sredino postavimo četrtino burrate.

Oceni