Sestavine

  • 8 jakobovih pokrovač v školjki
  • 4 tanke mlade čebule
  • 60 g praženih nesoljenih arašidov
  • 5 žlic ribje omake (Fishsauce)
  • 4 žlice limetinega soka
  • 2 žlici karamelne omake
  • 1 žlica ocvrte čebule
  • poper

Uvod

Veliki chefi imajo radi velike (Jakobove) pokrovače. A njihovi recepti niso vsakdanji in njihovega tehnično-kuharskega znanja nimamo ”mali” (domači) chefi. Zato smo pri pokrovačah na milost in nemilost prepuščeni ne-chefom, ki te žlahtne morske školjke utapljajo v tržaških omakah in dušijo z gratiniranim sirom. Zaradi enih in drugih se pokrovačam doma izogibamo.

Da vam bo žal, kaj s tem izgubljate, jih pripravite po vietnamsko … Če ste se doslej bali zapletenih receptov z ”luksuznimi” školjkami, vas bo preprosto pečenje na žaru in v školjčni lupini navdušilo; in če ste doslej pri gratiniranih pokrovačah zaman iskali nežno-morski okus, ga boste končno našli v - karamelni družbi!...

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: penina Medot Brut 48
 
Postopek
1

Najprej pripravimo karamelno omako, iz 250 g temnega muscovado sladkorja in 3 žlic sojine omake. Sladkor in 140 ml vode počasi segrevamo, da se sladkor raztopi, in kuhamo do rahlo gostljate omake. Vmešamo sojino omako in karamelno omako shranimo v steklenem kozarcu. Rok trajanja je 1 mesec.

2

Mlado čebulo (bele in zelene dele) narežemo na zelo tanke kolobarje. Arašide grobo sesekljamo. Zmešamo ribjo omako, limetin sok in karamelno omako.

3

Jakobove školjke umijemo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Po dve školjki položimo v polovico lupine. Žar močno segrejemo in nanj položimo školjke v lupini. Pečemo jih 6 minut, minuto pred koncem pečenja pa školjke pokapljamo z omako in potresemo z mlado čebulo.

4

Školjke v lupini naložimo na krožnike, rahlo popramo ter potresemo z arašidi in ocvrto čebulo. Serviramo še vroče.

Oceni