Jakobove pokrovače po vietnamsko
Sestavine
- 8 jakobovih pokrovač v školjki
- 4 tanke mlade čebule
- 60 g praženih nesoljenih arašidov
- 5 žlic ribje omake (Fishsauce)
- 4 žlice limetinega soka
- 2 žlici karamelne omake
- 1 žlica ocvrte čebule
- poper
Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: penina Medot Brut 48
Najprej pripravimo karamelno omako, iz 250 g temnega muscovado sladkorja in 3 žlic sojine omake. Sladkor in 140 ml vode počasi segrevamo, da se sladkor raztopi, in kuhamo do rahlo gostljate omake. Vmešamo sojino omako in karamelno omako shranimo v steklenem kozarcu. Rok trajanja je 1 mesec.
Mlado čebulo (bele in zelene dele) narežemo na zelo tanke kolobarje. Arašide grobo sesekljamo. Zmešamo ribjo omako, limetin sok in karamelno omako.
Jakobove školjke umijemo in osušimo s kuhinjskim papirjem. Po dve školjki položimo v polovico lupine. Žar močno segrejemo in nanj položimo školjke v lupini. Pečemo jih 6 minut, minuto pred koncem pečenja pa školjke pokapljamo z omako in potresemo z mlado čebulo.
Školjke v lupini naložimo na krožnike, rahlo popramo ter potresemo z arašidi in ocvrto čebulo. Serviramo še vroče.