Sestavine

  • 7 jajc
  • 3 rumenjaki
  • 2 žlici riževega vina (Sake)
  • 3 žlice mirina
  • 2 žlici sojine omake
  • 4 žlice daši juhe ali zelenjavnega fonda
  • 40 g črnih tartufov
  • arašidovo olje

Uvod

Tamago yaki je zvita jajčna omleta, rulada iz jajc, s katero se na Japonskem vse začne. Zjutraj je z miso juho, ribo, rižem in okisano zelenjavo sestavni del tradicionalnega zajtrka, opoldan je obvezno v bento škatli za kosilo, zvečer je preizkus vsakega sushi bara, ko s tamago hladno omleto na nigiri sushi testirajo pravzaprav kakovost riža, kako je kuhan, kako ohlajen, kako je začinjen, kako se kepica na jeziku raztopi v posamezna zrna, ki mora biti vsako kislo-sladko prevlečeno. Nevtralna jajčna omleta z dashijem, mirinom, sladkorjem pove, kako mojster začinja, oboje skupaj, omleta in suši riž, pa, ali zna.

V Šoli okusov nam je takšen test tako všeč, da smo mu dodali še tartufe! Ker recept ponujamo domačim chefinjam in chefom, verjamemo, da po njem njihovi gostje ne bodo zbežali. Pravzaprav bo ravno obratno, to je predjed, ki zlakotni - po nadaljevanju....

  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: prosecco Casa Coste Piane
 
Postopek
1

V skledi razvžrkljamo jajca in rumenjake. Vmešamo sake, mirin, sojino omako in juho. Del tartufa narežemo na tanke palčke, katere bomo uporabili za dekoracijo. Preostali tartuf narežemo na zelo drobne kocke in jih zamešamo v jajčno maso.

2

Ponev s premerom 24 cm segrejemo na srednji temperaturi in premažemo z oljem. Vanjo z zajemalko vlijemo malo testa (toliko, da je dno pokrito) in pečemo toliko časa, da jajce rahlo zakrkne, a se ne prepeče.

3

S pomočjo palčk ali palete palačinko zvijemo v rolo in jo potisnemo ob rob ponve. Ponev ponovno premažemo z oljem in vanjo vlijemo toliko testa, da je dno tanko pokrito. Pečemo, da rahlo zakrkne in zvijemo v rolo ter pri tem vanjo zavijemo tudi že pečeno ob strani.

4

Postopek pečenja ponovimo še dvakrat, tako da na koncu dobimo debelo zvito palačinko. Narežemo jo na 2 cm debele rezine, naložimo na krožnike in okrasimo s tartufovimi palčkami.

Oceni