Sestavine

  • KROMPIRJEV PRAŽENEC:
  • 270 g čvrstega krompirja
  • sol
  • 80 g masla
  • 4 jajca
  • 70 g moke
  • 100 ml mleka
  • muškatni orešček
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 5 vejic timijana
  • JELEN IN OMAKA:
  • 1 žlička pimentovih zrn
  • 1 žlička brinovih jagod
  • 40 g čebule
  • 2 vejici rožmarina
  • 30 g masla
  • 1 lovorov list
  • 150 ml rdečega porta
  • 250 ml divjačinskega fonda
  • 100 ml soka rdeče pese
  • poper
  • 8 tankih jelenovih zrezkov (ca. 500 g)
  • 2 žlici repičnega olja

Uvod

Četudi je zunaj še lepo vreme, ko je na travi vedno več listja, je na naših krožnikih vedno manj zelenjave. A to naj ne pomeni, da je potrebno prazen prostor zamenjati z mesom! Še posebej ne z zrezki, ki so še prevečkrat izhod v sili. Kaj bomo jedli? Ne vem … Torej bodo zrezki … Potrebna je, torej, domiselnost!

Ker je zelenjave jeseni in pozimi manj, mora biti njen učinek večji. Pa čeprav je le rdeča pesa. Zato naj bo pesa za prilogo, a naj naredi tudi omako! Tudi zelenjavne omake so, namreč, lahko globoke, polne, krepke in umami.

Če že zrezki, pa naj bodo divjačinski. Saj ponje ni več potrebno v gozd. A tudi gojeni jelen se je pasel in ni bil privezan v hlevu.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 773 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
  • Priporočeno vino: Terranatura 2018, Štemberger
 
Postopek
1

Dan prej za praženec neolupljeni krompir kuhamo 20 minut v soljeni vodi, ohladimo in preko noči postavimo v hladilnik.

2

Naslednji dan raztopimo 20 g masla in ga rahlo ohladimo. Jajca ločimo in beljake shranimo v hladilniku. Rumenjake, moko, stopljeno maslo in mleko z metlico zmešamo v gladko testo, začinimo s soljo in mletim muškatnim oreščkom ter pustimo stati 30 minut.

3

Za omako piment in brinove jagode zdrobimo v možnarju. Čebulo drobno sesekljamo. Rožmarin osmukamo in lističe grobo sesekljamo. V kozici segrejemo 10 g masla, dodamo čebulo, lovor, piment, brinove jagode in rožmarin ter pražimo na močni vročini 3 minute.

4

Dolijemo porto in ga pokuhamo na polovico. Nato dolijemo sok rdeče pese in fond ter pustimo vreti odkrito toliko časa, da v kozici ostane 250 ml tekočine. Omako precedimo, začinimo s soljo in poprom ter po želji zgostimo s 1/2 žličke jedilnega škroba.

5

Kuhani krompir olupimo in grobo naribamo. Beljake s ščepcem soli stepemo v trdi sneg. V testo zamešamo naribani krompir, peteršilj, timijanove lističe in sneg beljakov. Pečico segrejmeo na 200 stopinj.

6

V veliki teflonski ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo 30 g masla. Na maslo zlijemo testo in pečemo na srednji vročini 3 do 4 minute, da praženec na spodnji strani rahlo porjavi. Ponev postavimo v pečico na drugo rešetko od spodaj in pečemo še 12 do 15 minut.

7

Pečeni praženec natrgamo na manjše kose, dodamo kocke preostalega masla in pečemo na majhni vročini toliko časa, da se maslo raztopi.

8

Jelenove zrezke solimo in popramo. V teflonski ponvi segrejemo olje in zrezke pečemo na močni vročini na vsaki strani 1 minuto. Ponev odstavimo s štedilnika, dodamo 20 g masla in rožmarin ter pustimo stati pokrito 1 minuto. Omako previdno segrejemo.

9

Na ogrete krožnike naložimo krompirjev praženec, jelenove zrezke in omako s portom. Odlična priloga je marinirana rdeča pesa.

Oceni