Jelenovi zrezki in krompirjev praženec
Sestavine
- KROMPIRJEV PRAŽENEC:
- 270 g čvrstega krompirja
- sol
- 80 g masla
- 4 jajca
- 70 g moke
- 100 ml mleka
- muškatni orešček
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 5 vejic timijana
- JELEN IN OMAKA:
- 1 žlička pimentovih zrn
- 1 žlička brinovih jagod
- 40 g čebule
- 2 vejici rožmarina
- 30 g masla
- 1 lovorov list
- 150 ml rdečega porta
- 250 ml divjačinskega fonda
- 100 ml soka rdeče pese
- poper
- 8 tankih jelenovih zrezkov (ca. 500 g)
- 2 žlici repičnega olja
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 773 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
- Priporočeno vino: Terranatura 2018, Štemberger
Dan prej za praženec neolupljeni krompir kuhamo 20 minut v soljeni vodi, ohladimo in preko noči postavimo v hladilnik.
Naslednji dan raztopimo 20 g masla in ga rahlo ohladimo. Jajca ločimo in beljake shranimo v hladilniku. Rumenjake, moko, stopljeno maslo in mleko z metlico zmešamo v gladko testo, začinimo s soljo in mletim muškatnim oreščkom ter pustimo stati 30 minut.
Za omako piment in brinove jagode zdrobimo v možnarju. Čebulo drobno sesekljamo. Rožmarin osmukamo in lističe grobo sesekljamo. V kozici segrejemo 10 g masla, dodamo čebulo, lovor, piment, brinove jagode in rožmarin ter pražimo na močni vročini 3 minute.
Dolijemo porto in ga pokuhamo na polovico. Nato dolijemo sok rdeče pese in fond ter pustimo vreti odkrito toliko časa, da v kozici ostane 250 ml tekočine. Omako precedimo, začinimo s soljo in poprom ter po želji zgostimo s 1/2 žličke jedilnega škroba.
Kuhani krompir olupimo in grobo naribamo. Beljake s ščepcem soli stepemo v trdi sneg. V testo zamešamo naribani krompir, peteršilj, timijanove lističe in sneg beljakov. Pečico segrejmeo na 200 stopinj.
V veliki teflonski ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo 30 g masla. Na maslo zlijemo testo in pečemo na srednji vročini 3 do 4 minute, da praženec na spodnji strani rahlo porjavi. Ponev postavimo v pečico na drugo rešetko od spodaj in pečemo še 12 do 15 minut.
Pečeni praženec natrgamo na manjše kose, dodamo kocke preostalega masla in pečemo na majhni vročini toliko časa, da se maslo raztopi.
Jelenove zrezke solimo in popramo. V teflonski ponvi segrejemo olje in zrezke pečemo na močni vročini na vsaki strani 1 minuto. Ponev odstavimo s štedilnika, dodamo 20 g masla in rožmarin ter pustimo stati pokrito 1 minuto. Omako previdno segrejemo.
Na ogrete krožnike naložimo krompirjev praženec, jelenove zrezke in omako s portom. Odlična priloga je marinirana rdeča pesa.