Sestavine

  • 300 g ješprenjčka ali ječmenove kaše
  • 12 srednje velikih lignjev z lovkami
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov v soku (400 g)
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 rdeči čili
  • 125 ml belega vina
  • 10 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 1 bio limona
  • 4 žlice sesekljanega peteršilja
  • 8 velikih kozic
  • 25 ml suhega vermuta

Uvod

Da testenine s paradižnikovo omako niso preveč dolgočasne, jim lahko dodamo pečene lignje (njim pa lahko dodamo tudi kozice). Kombinacija je tako dobra, da lahko postane dolgočasna …, ker jo prevečkrat ponavljamo. Zato smo testenine zamenjali z ješprenjčkom (ali ječmenovo kašo), ki smo mu ”popravili” tudi paradižnikovo omako. No, saj tudi lignji (in kozice) niso povsem običajni. Samo da ni dolgčas!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 569 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

V loncu zavremo soljeno vodo, dodamo ješprenjček (ječmenovo kašo) in kuhamo pokrito na majhni vročini 15 do 20 minut. Kuhan ješprenjček stresemo na cedilo in pustimo ohladiti.

2

Olupljeno čebulo in dva stroka česna drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in tretjino narežemo na kolobarje, preostalega pa drobno sesekljamo. Paradižnike z vilicami grobo pretlačimo.

3

V loncu segrejemo 3 žlice olja, dodamo česen, čebulo in sesekljani čili ter na srednji vročini pražimo 2 minuti. Dodamo paradižnike s sokom, solimo in popramo ter kuhamo na majhni vročini 10 minut.

4

V paradižnikovo omako zamešamo sladkor in dolijemo vino. Omako kuhamo na srednji vročini še 15 minut. Nato vanjo zamešamo kuhan ješprenjček, zavremo in pokrito kuhamo na majhni vročini 5 minut. Ješprenjček nato odstavimo s štedilnika.

5

Kozice olupimo, odstranimo temno črevo in jih osušimo na kuhinjskem papirju. Limono narežemo na tanke rezine. Preostali česen drobno sesekljamo.

6

V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo čilijeve kolobarje in kozice ter pečemo na srednji vročini 1 minuto na vsaki strani. Rahlo solimo, dolijemo vermut, zavremo in ponev odstavimo s štedilnika.

7

V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanjo naložimo lignje in lovke ter pečemo na močni vročini 2 minuti. Nato lignje obrnemo, dodamo narezano limono in pečemo še 2 minuti.

8

V ponev stresemo česen in 2 žlici peteršilja, zmanjšamo temperaturo in pražimo še 1 minuto. V ješprenjček zamešamo preostali peteršilj. V ogrete skodele naložimo ješprenjček, na ogrete krožnike pa porazdelimo pečene kozice s čilijem in lignje z lovkami. Prelijemo jih s peteršiljevim oljem in takoj serviramo.

Oceni