Sestavine

  • 250 g korenja
  • 100 g gomoljne zelene
  • 250 g pora
  • 1 večja šalotka
  • 4 žlice masla
  • sol
  • 150 g ješprenjčka (ali ječmena)
  • 75 ml belega vina
  • 500 ml vroče zelenjavne jušne osnove
  • 30 g naribanega parmezana
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • sveži ovčji ali kozji sir (vložen z zelišči v olju)
  • kajenski poper
  • 200 ml repičnega olja
  • 1 žlica moke

Uvod

Šola okusov ne mara besede ričota, ker ni v čast ne rižoti in ne ričetu. Radi pa se od rižote učimo mešati, od ričeta pa zajemati, toda podobnost se tukaj konča. Ješprenjček je najbolj fini, najmanjši, najbolj nežni ješprenj, ki po obliki sicer spominja na riž, vendar nima njegovega škrobastega ovoja, ki bi ga lahko z mešanjem luščili in strugali za rižotno kremavost. Zato smo tukaj ješprenjčku omako naredili z zelenjavo in sirom. Ker smo uporabili gomoljnice, smo jih zrezali zelo na drobno (kocke), ker smo hoteli okrepiti okus, smo uporabili sveži ovčji sir (vložen v olju). Nadomestite ga lahko tudi s svežim kozjim sirom, za še bolj pikanten okus....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Por narežemo na 8 cm dolge kose. En kos po dolgem razpolovimo, narežemo na zelo tanke trakove in shranimo za pripravo čipsa. Eno korenje olupimo in z lupilnikom po dolgem narežemo na zelo tanke rezine.

2

Preostalo korenje in zeleno olupimo ter narežemo na zelo majhne kocke. Preostali por očistimo, po dolgem razpolovimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo.

3

V široki kozici segrejemo 2 žlici masla in šalotko stekleno opražimo. Dodamo korenje, zeleno in por ter pražimo na majhni vročini 5 minut. Zelenjavo nato solimo.

4

V zelenjavo zamešamo ješprenjček, pražimo 3 minute in dolijemo vino. Na močni vročini ga pokuhamo, nato dolijemo vročo juho in rižoto kuhamo na majhni vročini 25 minut, vmes večkrat premešamo.

5

V majhnem loncu segrejemo olje na 150 stopinj. V porcijah cvremo korenjeve rezine 1 do 2 minut, da se na robovih rahlo obarvajo. Korenjev čips odcedimo na kuhinjskem papirju. Porove trakove potresemo z moko, dobro premešamo, v porcijah ocvremo v vročem olju in odcedimo na papirju.

6

Ješprenjček odstavimo s štedilnika in vanj zamešamo preostalo maslo, parmezan in drobnjak. Začinimo jo s soljo in kajenskim poprom. Zelenjavni čips rahlo posolimo. Na ogreta krožnika naložimo ješprenjček in sir ter potresemo z zelenjavnim čipsom.

Oceni