Sestavine

  • 3 jajca
  • 275 g pšenične moke tip 405 (ali pirine moke tip 630)
  • 300 g rabarbare
  • 150 g jagod
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 175 g mehkega masla
  • 150 g sladkorja
  • 150 g jogurta (3,5% maščobe)
  • 8 g pecilnega praška
  • 50 ga mangljevih palčk
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • maščoba in moka za model
  • sladkor v prahu

Uvod

Takšen kolač, ki ima dovolj premera, da še mlačen nadgradi lahko kosilo, nato pa še jutri in pojutrišnjem razveseljuje ob popoldanski kavi, ponavadi potrebuje pomoč stepene sladke smetane, da mu ne očitamo biskvitne suhosti. A ne, ko so jagode in rabarbara tako rdeče! Takrat zadošča jogurt, da sočnega kolača z mandlji že jutri ni več.

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Jagode očistimo in razplovimo, večje lahko narežemo na četrtine. Rabarbaro dobro umijemo in narežemo na 2 cm velike kose. Oboje stresemo v skledo, potresemo z rjavim sladkorjem in premešamo.

2

Pečico segrejemo na 175 stopinj. Maslo, vanilijev sladkor in sladkor mešamo z mešalnikom najmanj 3 minute do svetle kreme. V masleno kremo med mešanjem dodajamo jajca, vsako jajce stepamo najmanj 30 sekund, da krema ostane rahla.

3

V manjši skledi dobro zmešamo moko in pecilni prašek. Nato moko skupaj z jogurtom hitro vmešamo v masleno kremo. Model za torto (premer 24 cm) dobro namastimo in potresemo z moko.

4

V model stresemo testo in ga poravnamo s spatulo. Potresemo s polovico sadja in ga s prsti potisnemo 1 cm globoko v testo. Nato po vrhu porazdelimo še preostalo sadje, potresemo z mandljevimii palčkami in kolač pečemo v sredini pečice 55 minut. Pustimo ga ohladiti na rešetki in ga pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni