Sestavine

  • 3 limete
  • 80 ml pomarančnega likerja (Grand Marnier)
  • 1 list želatine
  • 85 g bele čokolade
  • 700 g grškega jogurta
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 12 do 16 baby piškotov
  • 8 zrelih pasijonk
  • 20 g sladkorja
  • 1 rdeča pomaranča

Uvod

Tukaj je sicer original, čez katerega ga ni, toda v meniju s štirimi hodi je dobro, če je sladek finale malo lažji. Za tiramisu se ve, da je najboljši, če ga pripravimo že dan prej, da se piškoti dodobra opijanijo, za povabilo na kosilo pa je dobro, da lahko vsaj nekaj pripravimo že včeraj.

Jogurt, ki zamenja smetano, se dobro razume s sirom, ki naj bo zato najboljši mascarpone, pasijonkina omaka, ki zamenja čokoladni posip, pa se dobro razume s celotnim marčnim menijem, ki je z dimljeno postrvjo, grahovim humusom, peteršiljevim briošem, hrenovim sorbetom, korenčkovo juho z zajčjim polpetom in rdečo peso, ter divjačinsko pečenko ustvaril pravo gostijo....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 410 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 6 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Limete stisnemo in odmerimo 6 žlic soka. V globokem krožniku zmešamo pomarančni liker in 3 žlice limetinega soka. Želatino namočimo v mrzli vodi.

2

Čokolado drobno narežemo in raztopimo v majhni kozici nas soparo. Z metlico gladko razmešamo jogurt, stopljeno čokolado in sladkor v prahu.

3

V kozici segrejemo preostali limetin sok in v njem raztopimo ožeto želatino ter jo vmešamo v jogurtovo kremo. Pustimo jo stati 30 minut, da rahlo želira.

4

Piškote prepolovimo in namočimo v likerju. V kozarce damo najprej malo kreme, nanjo polovico namočenih piškotov, spet kremo in drugo polovico piškotov. Zadnja plast naj bo krema. Kozarce pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur.

5

Pasijonke prerežmo na polovico, z žličko izpraskamo meso s peškami in vse rahlo segrejemo v majhnem lončku. Nato pretlačimo skozi cedilo in pri tem shranimo samo sok. Vmešamo izstinjen sok pomaranče in sladkor ter še enkrat zavremo. Omako lahko malce zgostimo z jedilnim škrobom ali pa pustimo naravno gostoto.

6

Kozarce s tiramisujem vzamemo iz hladilnika 20 minut pred serviranjem. Nato kremo prelijemo s pasijonkino omako in takoj ponudimo.

Oceni