Jota z zeljem in repo
Sestavine
- 300 g kislega zelja
- 300 g kisle repe
- polovica goveje klobase
- 5 strokov česna
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica moke
- 5 žlic paradižnikove salse
- 2 majhni konzervi rjavega fižola (borlotti)
- 2 velika krompirja
- lovorov list
- majaron
- črni poper v zrnu

Postopek
1
Posebej skuhamo zelje in repo. V repo stresemo tanko narezano klobaso in dolijemo toliko vode, da vse pokrije. V zelje damo dva olupljena stroka česna in celi poper ter dolijemo malo vode. Oboje kuhamo 20 minut.
2
Krompir olupimo, narežemo na majhne kocke in ga skuhamo do mehkega v slani vodi. Tretjino krompirja pretlačimo v pire. Fižol stresemo na cedilo, ga oplaknemo z mrzlo vodo in odcedimo.
3
V velikem loncu segrejemo olje, vmešamo moko in tri stisnjene stroke česna, popražimo in dodamo zelje in repo z vodo vred. Dodamo še krompirjeve kocke z malo vode, pretlačeni krompir, fižol, lovorov list, majaron in paradižnikovo salso, zavremo ter kuhamo 10 minut.
Oceni