Sestavine

  • 300 g gomoljaste zelene
  • 2 majhni šalotki
  • 2 večji hruški
  • 50 g ghee masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 100 ml belega portovca (ali belega vina)
  • 500 ml piščančje jušne osnove
  • 200 ml sladke smetane
  • 3 rezine toasta
  • 1/2 žličke cimeta
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 2 žlici limonovega soka
  • kajenski poper ali mleti čili Piment d'Espelette

Uvod

Goste zelenjavne juhe imajo dva problema. Eden je razkuhanost, ker je takšna zelenjava mrtva in brez okusa, juha iz nje pa le gosta. Drugi problem gostih juh pa je smetana. Ker to niso več zelenjavne, temveč kravje juhe … Takšne juhe imajo ne glede na zelenjavo vse enak okus in vse so le težke.

Juha iz zelene je le videti, da je smetanova. In zelena je le kuhana, ni pa mrtva. Za dodatno svežino z nekaj dobrodošle sladkosti poskrbi hruška, za dodatno gostoto pa krutoni, ki jih zato, da ne bodo ”mrtvi”, popecite tik pred zdajci v maslu....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 345 kcal/oebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Olupljeni šalotki drobno sesekljamo. Zeleno in eno hruško olupimo ter narežemo na majhne kocke. V loncu segrejemo 20 g ghee masla in šalotko stekleno opražimo. Dodamo narezano zeleno in hruško, dušimo nekaj minut in dolijemo portovec. Rahlo ga pokuhamo, dolijemo juho in smetano, zavremo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 minut.

2

Medtem toast narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo preostalo ghee maslo, dodamo kruhove kocke in jih zlato rjavo opečemo. Med pečenjem jih pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s cimetom.

3

Juho gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom ali v blenderju. Začinimo jo s soljo, sveže mletim poprom, muškatnim oreščkom in limonovim sokom ter pretlačimo skozi cedilo.

4

Preostalo hruško olupimo, izkoščičimo in narežemo na tanjše krhlje. V ogrete krožnike nalijemo juho, dodamo krhlje hruške ter potresemo s krutoni in kajenskim poprom.

Oceni