Juha iz jajčevcev in paradižnika
Sestavine
- 6 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 3 stroki česna
- 2 velika jajčevca
- 3 veliki paradižniki
- 1 rdeči čili
- 1 žlica mlete rdeče paprike
- sol
- 1,3 l zelenjavne jušne osnove
- 200 g kisle smetane
- 200 g jogurta
- 1/2 žličke Harissa paste
- 2 žlici začimbne mešanice Dukka
Čebulo in česen drobno sesekljamo. Paradižnike in jajčevca narežemo na grobe kocke. Čiliju odstranimo semenje in drobno sesekljamo.
V širokem loncu segrejemo olje. Čebulo, česen in jajčevce pražimo na srednji vročini 8 minut. Dodamo paradižnike, čili in papriko v prahu, dolijemo juho in kuhamo na majhni vročini 15 minut.
Juho skupaj s kislo smetano v blenderju fino zmiksamo in jo nato pretlačimo skozi cedilo nazaj v lonec. Jogurt in harissa pasto gladko zmešamo in solimo. Juho pokapljamo z jogurtom in po želji potresemo z začimbno mešanico dukka, ki smo jo pripravili s papriko.
Dukka s papriko: 5 žlic opraženega sezama, 1 žličko čilijevih kosmičev, 1 žličko opraženih koriandrovih semen, 1 žlico opraženega kumina (orientalska kumina) in 1 žlico sušenega timijana grobo zdrobimo v možnarju. Vmešamo 2 žlici mlete rdeče paprike in 2 žlici solnega cveta. Mešanico lahko hranimo v zaprtem steklenem kozarcu 3 mesece. Uporabimo jo tudi za dodatek pečeni poletni zelenjavi, pečenemu krompirju in solatam.