Sestavine

  • 6 žlice oljčnega olja
  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 velika jajčevca
  • 3 veliki paradižniki
  • 1 rdeči čili
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • sol
  • 1,3 l zelenjavne jušne osnove
  • 200 g kisle smetane
  • 200 g jogurta
  • 1/2 žličke Harissa paste
  • 2 žlici začimbne mešanice Dukka

Uvod

Poleti je za kosilo dovolj le juha! Ker ni nujno, da je poletna juha mrzla. Obe trditvi sta, kajne, drzni, saj se glede na slovensko zaljubljenost v juhe, ki morajo začeti, z njimi ne sme še končati, a zato je klasična juha v vročini dobra le za nedeljsko kosilo, neklasična pa kot predjed, ker je mrzla.

Juha iz jajčevcev, ki so koncentrat poletja, ni le dovolj gosta, temveč tudi tako polna okusov, da nasiti, ko osveži.

Harisa, pikantna severnoafriška mešanica začimb, je pri nas že dovolj znana, da ni več harissa in se jo dobi tudi v trgovini, arabska dukka pa je manj znana (tudi dukkah ali duqqa), zato si jo lahko zmešamo sami. Čeprav je dukka znana po oreščkih, smo ji tukaj poudarili pikantnost s papriko....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Čebulo in česen drobno sesekljamo. Paradižnike in jajčevca narežemo na grobe kocke. Čiliju odstranimo semenje in drobno sesekljamo.

2

V širokem loncu segrejemo olje. Čebulo, česen in jajčevce pražimo na srednji vročini 8 minut. Dodamo paradižnike, čili in papriko v prahu, dolijemo juho in kuhamo na majhni vročini 15 minut.

3

Juho skupaj s kislo smetano v blenderju fino zmiksamo in jo nato pretlačimo skozi cedilo nazaj v lonec. Jogurt in harissa pasto gladko zmešamo in solimo. Juho pokapljamo z jogurtom in po želji potresemo z začimbno mešanico dukka, ki smo jo pripravili s papriko.

4

Dukka s papriko: 5 žlic opraženega sezama, 1 žličko čilijevih kosmičev, 1 žličko opraženih koriandrovih semen, 1 žlico opraženega kumina (orientalska kumina) in 1 žlico sušenega timijana grobo zdrobimo v možnarju. Vmešamo 2 žlici mlete rdeče paprike in 2 žlici solnega cveta. Mešanico lahko hranimo v zaprtem steklenem kozarcu 3 mesece. Uporabimo jo tudi za dodatek pečeni poletni zelenjavi, pečenemu krompirju in solatam.

Oceni