Juha iz pečene buče s šampinjoni
Sestavine
- 1 kg buče maslenke
- 8 srednje velikih šalotk
- 9 žlic oljčnega olja
- 1 žlica sladke paprike v prahu
- 1 žlička pekoče dimljene paprike v prahu
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 150 g kisle smetane
- 300 g rjavih šampinjonov
- 20 g ingverja

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 30 minut
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Bučo prerežemo na polovico, odstranimo semena in jo olupimo. Nato jo razrežemo na večje kose (8 x 4 cm) in naložimo na pekač obložen s peki papirjem. Šalotke olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in jih naložimo med kose buče.
Zmešamo 6 žlic olja in obe vrsti paprike, z njim prelijemo bučo in šalotke, premešamo in rahlo posolimo. Bučo pečemo v sredini pečice 1 uro.
V večjem loncu segrejemo juho, dodamo pečene buče in šalotko, začinimo s soljo, kajenskim poprom in sveže mletim črnim poprom ter zavremo. Juho kuhamo pokrito na majhni vročini 20 do 25 minut oz. toliko časa, da buča razpade, nato bučo z vilico grobo pretlačimo.
Šampinjone narežemo na tanke rezine. Ingver olupimo in narežemo na 2 mm široke palčke. V ponvi segrejemo preostalo olje in narezane gobe zlato rjavo prepražimo. Začinimo jih s soljo in poprom, dodamo narezani ingver in pražimo še 2 minuti. V ogrete krožnike naložimo bučno juho, potresemo s šampinjoni in v vsak krožnik dodamo 1 žlico kisle smetane.