Sestavine

  • 1 kg buče maslenke
  • 8 srednje velikih šalotk
  • 9 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica sladke paprike v prahu
  • 1 žlička pekoče dimljene paprike v prahu
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 150 g kisle smetane
  • 300 g rjavih šampinjonov
  • 20 g ingverja

Uvod

Juha iz pečice … Nadokus, ki ga v pečici dobijo šalotke in maslenka, ostane v globini preproste bučne juhe, ki pa je posebna ravno zaradi tega. Kar je v bučnih juhah sicer površinsko, omejeno na teksturo buče in odločitev kuharja, kako gosto-redko-mehko-fino jo bo pretlačil, je tukaj povsem drugačna eksplozija arom. Buči in šalotki namreč pomagajo sotirani šampinjoni, ki jim ingver ni dodan zaman.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Bučo prerežemo na polovico, odstranimo semena in jo olupimo. Nato jo razrežemo na večje kose (8 x 4 cm) in naložimo na pekač obložen s peki papirjem. Šalotke olupimo, po dolgem prerežemo na polovico in jih naložimo med kose buče.

2

Zmešamo 6 žlic olja in obe vrsti paprike, z njim prelijemo bučo in šalotke, premešamo in rahlo posolimo. Bučo pečemo v sredini pečice 1 uro.

3

V večjem loncu segrejemo juho, dodamo pečene buče in šalotko, začinimo s soljo, kajenskim poprom in sveže mletim črnim poprom ter zavremo. Juho kuhamo pokrito na majhni vročini 20 do 25 minut oz. toliko časa, da buča razpade, nato bučo z vilico grobo pretlačimo.

4

Šampinjone narežemo na tanke rezine. Ingver olupimo in narežemo na 2 mm široke palčke. V ponvi segrejemo preostalo olje in narezane gobe zlato rjavo prepražimo. Začinimo jih s soljo in poprom, dodamo narezani ingver in pražimo še 2 minuti. V ogrete krožnike naložimo bučno juho, potresemo s šampinjoni in v vsak krožnik dodamo 1 žlico kisle smetane.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)