Juha iz pečene paprike, česnov kruh
Sestavine
- 1 kg podolgovatih rdečih paprik
- 2 šalotki
- 1 strok česna
- 12 žlic oljčnega olja
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- sol, poper
- 2 glavi česna
- 4 žličke bazilikinega pesta
- 8 rezin francoza

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 474 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Pečico segrejemo na žar funkcijo. Pekač obložimo s papirjem za peko. Paprike po dolgem narežemo na štiri dele, odstranimo semena in jih naložimo na dva pekača s prerezano stranjo navzdol.
Pekač postavimo na zgornjo rešetko in paprike pečemo 8 do 12 minut oz. da se koža temno zapeče. Pečene paprike pokrijemo z mokro kuhinjsko krpo in pustimo stati 10 minut. Nato jih olupimo in grobo narežemo. Postopek pečenja ponovimo s preostalimo paprikami.
Obe česnovi glavi prečno prerežemo na polovico. Majhen pekač naoljimo, vanj naložimo polovice česna s prerezano stranjo navzgor, vsako polovico pokapljamo s 1/2 žličke olja in rahlo solimo. Temperaturo v pečici zmanjšamo na 190 stopinj. Pekač postavimo v sredino pečice in česen pečemo 25 do 30 minut, da stroki rahlo porjavijo in se zmehčajo. Pustimo ohladiti.
Za juho šalotki in strok česna olupimo ter drobno sesekljamo. V loncu segrejemo 2 žlici olja, šalotko in česen stekleno podušimo, dodamo papriko in pražimo 2 minuti. Dolijemo juho, zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 20 minut.
Juho gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom ali pa jo zmiksamo v blenderju. Juho začinimo s soljo, sveže mletim črnim poprom in kajenskim poprom. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in rezine kruha zlatorjavo opečemo na obeh straneh.
Štiri rezine kruha premažemo s pečenim česnom, štiri rezine pa s pestom. Juho na krožnikih pokapljamo z oljem in zraven postrežemo opečene kruhke.