Sestavine

  • 1 kg podolgovatih rdečih paprik
  • 2 šalotki
  • 1 strok česna
  • 12 žlic oljčnega olja
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • sol, poper
  • 2 glavi česna
  • 4 žličke bazilikinega pesta
  • 8 rezin francoza

Uvod

Paprike ne pečemo na žaru (ali v pečici pod njim) le, da jim zažgemo kožo in jih nato lažje olupimo, temveč da pečenje njihovi sočnosti okrepi okus, ki postane globok in ”zažgan” (dimljen). Ni čudno, da so pečene paprike idealna spremljava mesu z žara. Zato je škoda, ker se na žaru ne da speči tudi juhe … Res? Ko smo jo skuhali iz pečene paprike, smo dobili juho z žara!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 474 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na žar funkcijo. Pekač obložimo s papirjem za peko. Paprike po dolgem narežemo na štiri dele, odstranimo semena in jih naložimo na dva pekača s prerezano stranjo navzdol.

2

Pekač postavimo na zgornjo rešetko in paprike pečemo 8 do 12 minut oz. da se koža temno zapeče. Pečene paprike pokrijemo z mokro kuhinjsko krpo in pustimo stati 10 minut. Nato jih olupimo in grobo narežemo. Postopek pečenja ponovimo s preostalimo paprikami.

3

Obe česnovi glavi prečno prerežemo na polovico. Majhen pekač naoljimo, vanj naložimo polovice česna s prerezano stranjo navzgor, vsako polovico pokapljamo s 1/2 žličke olja in rahlo solimo. Temperaturo v pečici zmanjšamo na 190 stopinj. Pekač postavimo v sredino pečice in česen pečemo 25 do 30 minut, da stroki rahlo porjavijo in se zmehčajo. Pustimo ohladiti.

4

Za juho šalotki in strok česna olupimo ter drobno sesekljamo. V loncu segrejemo 2 žlici olja, šalotko in česen stekleno podušimo, dodamo papriko in pražimo 2 minuti. Dolijemo juho, zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 20 minut.

5

Juho gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom ali pa jo zmiksamo v blenderju. Juho začinimo s soljo, sveže mletim črnim poprom in kajenskim poprom. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in rezine kruha zlatorjavo opečemo na obeh straneh.

6

Štiri rezine kruha premažemo s pečenim česnom, štiri rezine pa s pestom. Juho na krožnikih pokapljamo z oljem in zraven postrežemo opečene kruhke.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)