Sestavine

  • 400 g rdeče pese
  • 150 g korenja
  • 30 g ingverja
  • 800 ml zelenjavne juhe
  • 4 stebla limonske trave
  • 2 stroka česna
  • šopek koriandra
  • šopek peteršilja
  • 2 žlici limetinega soka
  • sol, poper
  • 60 g moke
  • 125 ml mleka
  • 1 jajce
  • ghee maslo

Uvod

Rusi, Poljaki, Ukrajinci prisegajo na boršč, vsaj tako kot mi na govejo juho. Kaj pa, če bi iz obeh naredili novo juho? V tem je ideja te rdeče jušne lepotice, ki ima barvo boršča in čistost bujona, pouči pa nas, da vse, kar je s peso povezano, je seveda rdeče, a ni nujno tudi gosto - saj smo se že naveličali pirejev, s katerimi chefi zadnja leta tako modno barvajo svoje ”teksturne” jedi -, in vse, kar je bouillon, ni nujno, da je iz mesa. Limonska trava in ingver, pobarvana rdeče, pozimi odlično ogrejeta, ko zeliščne palačinke nasitijo....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Stebla limonske trave po dolgem prerežemo na polovico in narežemo na večje kose. Česen olupimo. Koriandru in peteršilju odrežemo peclje. Rdečo peso, korenje in ingver olupimo, narežemo na kocke, skupaj z limonsko travo in peclji zelišč stresemo v lonec in dolijemo juho. Zavremo in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 30 minut.

2

Za palačinke gladko razmešamo moko, jajce, mleko in ščepec soli. Liste koriandra in peteršilja drobno sesekljamo in vmešamo v testo za palačinke. V vroči ponvi na ghee maslu spečemo 4 tanke palačinke, jih zvijemo in narežemo na tanke rezine.

3

Juho precedimo ter začinimo z limetinim sokom, soljo in poprom. Četrtino kuhane pese narežemo na 5 mm velike kocke in jo porazdelimo v ogrete krožnike. Nanjo stresemo narezane palačinke in prelijemo z vročo juho.

Oceni