Juha iz zelene s polpeti iz kozic
Sestavine
- 80 g čebule
- 550 g gomoljne zelene
- 20 g masla
- 6 žlic oljčnega olja
- sol, črni poper
- 500 ml melka
- 600 ml zelenjavne juhe
- 1/2 žličke mtete paprike
- 80 g hrena
- 250 g neolupljenih kozic
- 1 beljak
- limonov sok
- 1 žlica praženih mletih lešnikov
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 678 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Zeleno olupimo in narežemo na kocke ter pri tem damo na stran 70 g zelene v kosu. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V lonuc segrejemo 1 žlico olja in maslo ter pražimo sesekljano čebulo 2 minuti.
Dodamo zeleno, pražimo na srednji temperaturi 3 minute in solimo. Zalijemo z mlekom in juho, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 20 minut. Zelenjavo in tekočino gladko zmiksamo v blenderju, precedimo in po potrebi začinimo s soljo in poprom.
Kozice olupimo, narežemo na kocke in postavimo v zamrzovalnik za 5 minut. Nato jih skupaj z lešniki, beljakom in koprom stresemo v blander in ne predrobno seseljamo. Maso začinimo s soljo in brizgom limonovega soka. Z mokrimi rokami iz mase oblikujemo 12 majhnih polpetov.
Preostalo zeleno (70 ) narežemo na drobne kocke (5 mm). V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo narezano zeleno in pražimo na majhni temperaturi 6 minut. Začinimo jo s soljo in papriko.
V drugi ponvi segrejemo preostalo olje in v njem hrustljavo spečemo polpete iz kozic (na vsaki strani 2 do 3 minute). Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju. Hren olupimo in drobno naribamo.
V ogrete krožnike nalijemo juho, vanjo položimo polpete in potresemo s pečenimi kockami zelene, hrenom in ščepcem paprike.