Sestavine

  • 80 g čebule
  • 550 g gomoljne zelene
  • 20 g masla
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sol, črni poper
  • 500 ml melka
  • 600 ml zelenjavne juhe
  • 1/2 žličke mtete paprike
  • 80 g hrena
  • 250 g neolupljenih kozic
  • 1 beljak
  • limonov sok
  • 1 žlica praženih mletih lešnikov

Uvod

Spomladi smo neučakani, zato se nam tako mudi, da kar pozabimo, kako je april lahko muhast. Čim začne cveteti, že pričakujemo na vrtu in tržnici, da ne bo le dišalo, temveč tudi obrodilo. Potem pa je samo nekaj solate, redkvic, mlade čebule in čemaža. Ni še, skratka, dovolj toplo.

Zato je gomoljasta zelenjava vedno dobrodošla. Še posebej, ko jo popestrimo z nekaj drugačnosti. Zato smo tokrat juhi iz zelene dodali morske pleskavice, ki jih lahko vse leto pripravimo iz kozic, saj so te, kajne, vselej v zamrzovalniku. Juha je dovolj elegantna, da je lahko (tudi) praznična, polpeti so dovolj samostojni, da jih prihodnjič ne boste dali le v juho, in nihče ni prikrajšan, saj je po juhi in polpetih nastrgan hren, ki je zimski, je pa se spomladi....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 678 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Zeleno olupimo in narežemo na kocke ter pri tem damo na stran 70 g zelene v kosu. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V lonuc segrejemo 1 žlico olja in maslo ter pražimo sesekljano čebulo 2 minuti.

2

Dodamo zeleno, pražimo na srednji temperaturi 3 minute in solimo. Zalijemo z mlekom in juho, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 20 minut. Zelenjavo in tekočino gladko zmiksamo v blenderju, precedimo in po potrebi začinimo s soljo in poprom.

3

Kozice olupimo, narežemo na kocke in postavimo v zamrzovalnik za 5 minut. Nato jih skupaj z lešniki, beljakom in koprom stresemo v blander in ne predrobno seseljamo. Maso začinimo s soljo in brizgom limonovega soka. Z mokrimi rokami iz mase oblikujemo 12 majhnih polpetov.

4

Preostalo zeleno (70 ) narežemo na drobne kocke (5 mm). V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo narezano zeleno in pražimo na majhni temperaturi 6 minut. Začinimo jo s soljo in papriko.

5

V drugi ponvi segrejemo preostalo olje in v njem hrustljavo spečemo polpete iz kozic (na vsaki strani 2 do 3 minute). Pečene odcedimo na kuhinjskem papirju. Hren olupimo in drobno naribamo.

6

V ogrete krožnike nalijemo juho, vanjo položimo polpete in potresemo s pečenimi kockami zelene, hrenom in ščepcem paprike.

Oceni