Juha kislega zelja in gomoljnic
Sestavine
- 500 g krompirja
- 200 g gomoljne zelene
- 200 g korenja
- 150 g pastinaka
- 120 g čebule
- 400 g kislega zelja
- 3 žlice arašidovega olja
- 2 žlički kumine v zrnju
- 2 lovorova lista
- sol, poper
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove
- 100 g kremastega kozjega sira
- 1 žlica svežih majaronovih listov

Uvod
Pozimi so jedi hitro pretežke in še hitreje se preveč najemo … Za kazen je nato naslednji dan post. Spet zeljna juha? Seveda, toda iz kislega zelja in z veliko pomočjo zimske zelenjave, ki iz postne juhe naredi tako okusen obrok, da ga po kosilu lahko zvečer brez slabe vesti ponovite. Pravzaprav to sploh ni kazen!
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Krompir, zeleno, korenje in pastinak olupimo ter narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Kumino opražimo v ponvi brez maščobe.
V loncu segrejemo olje in pražimo čebulo 1 minuto. Dodamo korenje, zeleno in pastinak ter pražimo na srednji vročini 5 minut. V lonec stresemo še krompir, kumino, kislo zelje in lovor. Dolijemo juho, zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 30 do 40 minut.
Juho po potrebi dosolimo in krepko popramo. Naložimo jo v globoke krožnike ali skodele in potresemo z večjimi kosi sira, majaronom in grobo mletim poprom.