Sestavine

  • 500 g krompirja
  • 200 g gomoljne zelene
  • 200 g korenja
  • 150 g pastinaka
  • 120 g čebule
  • 400 g kislega zelja
  • 3 žlice arašidovega olja
  • 2 žlički kumine v zrnju
  • 2 lovorova lista
  • sol, poper
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • 100 g kremastega kozjega sira
  • 1 žlica svežih majaronovih listov

Uvod

Pozimi so jedi hitro pretežke in še hitreje se preveč najemo … Za kazen je nato naslednji dan post. Spet zeljna juha? Seveda, toda iz kislega zelja in z veliko pomočjo zimske zelenjave, ki iz postne juhe naredi tako okusen obrok, da ga po kosilu lahko zvečer brez slabe vesti ponovite. Pravzaprav to sploh ni kazen!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Krompir, zeleno, korenje in pastinak olupimo ter narežemo na 1 cm velike kocke. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Kumino opražimo v ponvi brez maščobe.

2

V loncu segrejemo olje in pražimo čebulo 1 minuto. Dodamo korenje, zeleno in pastinak ter pražimo na srednji vročini 5 minut. V lonec stresemo še krompir, kumino, kislo zelje in lovor. Dolijemo juho, zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 30 do 40 minut.

3

Juho po potrebi dosolimo in krepko popramo. Naložimo jo v globoke krožnike ali skodele in potresemo z večjimi kosi sira, majaronom in grobo mletim poprom.

Oceni