Jurčki, kozice in osočnik
Sestavine
- 300 g jurčkov
- 200 g olupljenih jadranskih kozic
- sol, poper
- 6 žlic oljčnega olja
- 150 g osočnika
- 2 stroka česna
- kajenski poper
- 400 g mokastega krompirja
- 100 m mleka
- 30 g masla
- mučkatni orešček
- 2 žlici limetinega soka
- 1 manjši avokado
- 7 vejic koriandra
- čilijevi kosmiči
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: penina Brut nature, Štrukelj
Krompir olupimo, narežemo na večje kose in skuhamo do mehkega v slani vreli vodi. Avokado olupimo in pretlačimo z vilicami. Začinimo ga s soljo, sveže mletim poprom in limetinim sokom. Koriander grobo narežemo.
Jurčke narežemo na 5 mm debele rezine, jih rahlo solimo in popramo ter premažemo s 3 do 4 žlicami olja. Kozice začinimo s soljo in kajenskim poprom ter pokapljamo z 2 žlicama olja. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine.
Kuhani krompir odcedimo, dolijemo vroče mleko in ga pretlačimo s tlačilko za krompir (ne uporabimo mešalnika). V pire zamešamo maslo in začinimo z mletim muškatnim oreščkom. Pire do serviranja hranimo na toplem.
Na ogreti žar postavimo litoželezno ploščo, da se ogreje. Na eno stran stresemo jurčke in jih zlato rjavo opečemo. Malo pred koncem pečenja na drugo stran plošče stresemo kozice in jih na hitro opečemo.
V majhhni ponvi segrejemo preostalo olje in česen kratko opražimo na srednji vročini. Dodamo osočnik in pražimo še 2 minuti.
V krompirjev pire zamešamo pretlačeni avokado in koriander ter postresemo s čilijevimi kosmiči in lističi koriandra. Jurčke in kozice zmešamo. Na ogreti pladenj naložimo osočnik in jurčke s kozicami. Takoj serviramo.