Sestavine

  • 400 g majhnih svežih jurčkov
  • 7 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 stroka česna
  • 80 g orehov
  • 2 šopka mlade čebule

Uvod

Če poleti dežuje, je dvakrat dobro, privarčujemo pri vodi za zalivanje in pri mesu za kosilo. Čebula sicer nima rada preveč moče, zato jo je potrebno pravočasno pobrati in speči na žaru. Ker pa imajo dež radi jurčki, je potrebno pravočasno v gozd, da nam jih drugi ne poberejo. In zato smo še njih dali na žar, namesto mesa.

Takšni jurčki z žara so primerni za predjed poletnega kosila ali večerjo poletnega večera. Če jim dodate še mladi krompir, ki ga najprej kuhate, nato pa dopečete na žaru, pa bo že pravi poletni piknik.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
  • Priporočeno vino: penina Blanc de Noir 2016, Bjana
 
Postopek
1

Jurčke narežemo na 5 mm debele rezine. Olupljeni česen stisnemo in zmešamo s 4 žlicami olja, peteršiljem, soljo in poprom. Narezane jurčke po eni strani premažemo s polovico zeliščnega olja.

2

Mlado čebulo očistimo, pokapljamo s preostalim oljem ter začinimo s soljo in poprom. Orehe grobo sesekljamo in rahlo opražimo v ponvi brez maščobe.

3

Žar segrejemo, nanj naložimo jurčke s premazano stranjo navzdol in jih spečemo na srednji temperaturi. Nato jih obrnemo, premažemo s preostalim zeliščnim oljem in spečemo do konca.

4

Hkrati na žaru spečemo še čebulo (zanjo lahko uporabimo vok). Na servirni krožnik na rob naložimo pečeno čebulo, v sredino stresemo pečene jurčke in jih potresemo s praženimi orehi. Po želji jih lahko še dodatno pokapljamo z oljčnim oljem.

Oceni
1234