Jurčki na žaru z orehi
Sestavine
- 400 g majhnih svežih jurčkov
- 7 žlic oljčnega olja
- sol, poper
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 2 stroka česna
- 80 g orehov
- 2 šopka mlade čebule
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 20 minut
- Priporočeno vino: penina Blanc de Noir 2016, Bjana
Jurčke narežemo na 5 mm debele rezine. Olupljeni česen stisnemo in zmešamo s 4 žlicami olja, peteršiljem, soljo in poprom. Narezane jurčke po eni strani premažemo s polovico zeliščnega olja.
Mlado čebulo očistimo, pokapljamo s preostalim oljem ter začinimo s soljo in poprom. Orehe grobo sesekljamo in rahlo opražimo v ponvi brez maščobe.
Žar segrejemo, nanj naložimo jurčke s premazano stranjo navzdol in jih spečemo na srednji temperaturi. Nato jih obrnemo, premažemo s preostalim zeliščnim oljem in spečemo do konca.
Hkrati na žaru spečemo še čebulo (zanjo lahko uporabimo vok). Na servirni krožnik na rob naložimo pečeno čebulo, v sredino stresemo pečene jurčke in jih potresemo s praženimi orehi. Po želji jih lahko še dodatno pokapljamo z oljčnim oljem.