Sestavine

  • 300 g jurčkov
  • 10 velikih jadranskih kozic
  • zeliščna sol
  • kajenski poper
  • 3 stroki česna
  • 9 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 1 žlica limonovega soka
  • 60 ml suhega vermuta (Noily Prat)
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 4 srednje veliki krompirji
  • 1 velik por
  • 3 do 4 žlice repičnega olja

Uvod

Včasih je najprej dobra steklenica vina. Ker je sobota in zunaj dež že kliče jesen, se je, namreč potrebno ogreti. Kajti, ko je vino (tako) dobro, potem ga je škoda za omako, zato ne potrebuje izgovorov, kaj v cvetici se ujema in kaj v aromi se ne z jedjo, ki ga tako le spremlja. Komu pa je sploh mar, kaj vonja skozi nos v kozarcu in kaj skozi nosnice v ustih?! Vino je vendar dobro takrat, ko je meni všeč! Torej? Komu ob dobrem vinu ne bo všeč na deževno predjesensko soboto družba jurčkov in jadranskih kozic, naj se javi, če si upa!

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Uis Blancis’17 Dodon, Denis Montanar
 
Postopek
1

Krompir olupimo in vsakega narežemo na štiri krhlje. V manjšem loncu zavremo slano vodo in blanširamo krompir 7 minut. Stresemo ga na cedilo in pustimo osušiti. Por očistimo, po dolgem prerežemo na polovico in narežemo na 3 mm debele kolobarje.

2

Kozice olupimo do repa in odstranimo temno črevo. Pokapljamo jih z 2 žlicama oljčnega olja in limonovim sokom ter rahlo začinimo z zeliščno soljo in kajenskim poprom.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jurčke narežemo na 3 mm debele rezine. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V posodo za pečenje naložimo narezane jurčke, jih potresemo s česnom, soljo in sveže mletim poprom ter pokapljamo s 4 žlicami oljčnega olja. Rahlo premešamo in postavimo v sredino pečice za 15 minut. Vmes jih premešamo in po potrebi prelijemo s preostalim oljem.

4

V ponvi segrejemo repično olje, dodamo kuhani krompir, pokrijemo in pražimo na srednji vročini do zlatorjave barve, vmes večkrat premešamo. Pred koncem pečenja v krompir zamešamo narezani por, solimo in pražimo nekaj minut.

5

Pečene jurčke prelijemo z vermutom, potresemo z mariniranimi kozicami in vse skupaj pečemo v pečici še 5 minut. Potresemo s peteršiljem in serviramo skupaj s porovim krompirjem.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)