Jurčki s kozicami, krompir s porom
Sestavine
- 300 g jurčkov
- 10 velikih jadranskih kozic
- zeliščna sol
- kajenski poper
- 3 stroki česna
- 9 žlic oljčnega olja
- sol, poper
- 1 žlica limonovega soka
- 60 ml suhega vermuta (Noily Prat)
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 4 srednje veliki krompirji
- 1 velik por
- 3 do 4 žlice repičnega olja

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Uis Blancis’17 Dodon, Denis Montanar
Krompir olupimo in vsakega narežemo na štiri krhlje. V manjšem loncu zavremo slano vodo in blanširamo krompir 7 minut. Stresemo ga na cedilo in pustimo osušiti. Por očistimo, po dolgem prerežemo na polovico in narežemo na 3 mm debele kolobarje.
Kozice olupimo do repa in odstranimo temno črevo. Pokapljamo jih z 2 žlicama oljčnega olja in limonovim sokom ter rahlo začinimo z zeliščno soljo in kajenskim poprom.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jurčke narežemo na 3 mm debele rezine. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. V posodo za pečenje naložimo narezane jurčke, jih potresemo s česnom, soljo in sveže mletim poprom ter pokapljamo s 4 žlicami oljčnega olja. Rahlo premešamo in postavimo v sredino pečice za 15 minut. Vmes jih premešamo in po potrebi prelijemo s preostalim oljem.
V ponvi segrejemo repično olje, dodamo kuhani krompir, pokrijemo in pražimo na srednji vročini do zlatorjave barve, vmes večkrat premešamo. Pred koncem pečenja v krompir zamešamo narezani por, solimo in pražimo nekaj minut.
Pečene jurčke prelijemo z vermutom, potresemo z mariniranimi kozicami in vse skupaj pečemo v pečici še 5 minut. Potresemo s peteršiljem in serviramo skupaj s porovim krompirjem.