Jurčki s pestom in peteršiljev pire
Sestavine
- 400 g krompirja
- 900 g peteršiljeve korenine
- sol, poper
- 100 ml mleka
- 100 ml sladke smetane
- limonov sok
- muškatni orešček
- 400 g svežih jurčkov
- 2 stebla zelene
- 2 žlici čemaževega pesta
- 2 šalotki
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 5 žlic panko drobtin
- naribana limonova lupina
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 495 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Vitovska Grganja 2013, Colja Vino
Krompir in peteršiljeve korenine olupimo in narežemo na 2 cm velike kocke. Stresemo jih v vrelo osoljeno vodo in kuhamo na majhni temperaturi 20 minut oz. do mehkega.
Medtem očistimo jurčke in stebelno zeleno ter oboje narežemo na 1/2 cm debele rezine. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo.
Krompir in peteršilj odcedimo ter stresemo nazaj v lonec. Dolijemo mleko in smetano ter kuhamo še 10 minut. Začinimo z limonovim sokom, soljo, poprom in muškatnim oreškom ter zmiksamo v blenderju. Pire hranimo na toplem.
V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo panko drobtine in jih pražimo do zlato rjave barve. Rahlo jih solimo in vmešamo limonovo lupino.
V veliki poonvi segrejemo preostalo olje in maslo, dodamo narezane jurčke in pražimo na močni temperaturi 2 minuti. Dodamo šalotko in zeleno, zmanjšamo temperaturo in pražimo še 2 minuti. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Na ogrete krožnike naložimo peteršiljev pire, potresemo s pečenim jurčki in stebelno zeleno, pokapljamo s pestom in po vrhu potresemo še panko drobtine.