Sestavine

  • 400 g krompirja
  • 900 g peteršiljeve korenine
  • sol, poper
  • 100 ml mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • limonov sok
  • muškatni orešček
  • 400 g svežih jurčkov
  • 2 stebla zelene
  • 2 žlici čemaževega pesta
  • 2 šalotki
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 5 žlic panko drobtin
  • naribana limonova lupina

Uvod

Deževna jesen najlepše pobarva bete gobanom in jurčkom. Takrat najhitreje zrasejo, zato so najbolj čvrsti, najbolj temno rjavi in najmanjši. Vse to pa je, kajne, idealno za vlaganje. Toda, morda vam jih kaj ostane, morda jih je premalo za gosto juho, morda so enostavno prelepi, da bi jih zrezali za v kis, morda je že čas, da jih pripravite vsaj tokrat drugače … Jurčki so najboljši sveži, zato jih je potrebno čim hitreje in čim bolj jesensko pripraviti. Skuhajte krompir s peteršiljevim korenom za pire, uporabite pesto, ki je še od spomladanskega čemaževega sprehoda po gozdu v hladilniku, in zrežite jurčke k stebelni zeleni....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 495 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Vitovska Grganja 2013, Colja Vino
 
Postopek
1

Krompir in peteršiljeve korenine olupimo in narežemo na 2 cm velike kocke. Stresemo jih v vrelo osoljeno vodo in kuhamo na majhni temperaturi 20 minut oz. do mehkega.

2

Medtem očistimo jurčke in stebelno zeleno ter oboje narežemo na 1/2 cm debele rezine. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo.

3

Krompir in peteršilj odcedimo ter stresemo nazaj v lonec. Dolijemo mleko in smetano ter kuhamo še 10 minut. Začinimo z limonovim sokom, soljo, poprom in muškatnim oreškom ter zmiksamo v blenderju. Pire hranimo na toplem.

4

V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo panko drobtine in jih pražimo do zlato rjave barve. Rahlo jih solimo in vmešamo limonovo lupino.

5

V veliki poonvi segrejemo preostalo olje in maslo, dodamo narezane jurčke in pražimo na močni temperaturi 2 minuti. Dodamo šalotko in zeleno, zmanjšamo temperaturo in pražimo še 2 minuti. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

6

Na ogrete krožnike naložimo peteršiljev pire, potresemo s pečenim jurčki in stebelno zeleno, pokapljamo s pestom in po vrhu potresemo še panko drobtine.

Oceni