Sestavine

  • 400 g svežega luščenega fižola
  • 10 žlic oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 vejica rožmarina
  • 4 vejice šetraja
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 50 g parmezana v kosu
  • 6 srednje velikih jurčkov
  • 2 žlici ghee masla

Uvod

Začne se avgusta, konča se že na začetku septembra, to je njegov kratek čas! Potem stročji fižol dobi niti in postane prestar za solato, juho, omako. A škoda bi bilo zdaj vse zrnje posušiti, saj bi potem ostali nekaj časa brez fižola in brez posebnosti. Ker je že v zrnju, ni več stročji, je pa še vedno svež. Ni dolgo in zato ga tudi ni veliko, torej je potrebno pohiteti.

In ker ravno takrat zrasejo tudi prvi jesenski oziroma še poletni jurčki, je kombinacija logična in prava. Čvrsti gobani, le hitro popečeni (sotirani), s svežim luščenim fižolom, ki je tako hitro kuhan, da ravno izgubi svoje strupene lektine. Predjed, na katere ponovitev bo potrebno čakati spet celo leto....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 432 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Angel Rezerva 9, Batič
 
Postopek
1

V lonec damo fižol, 2 žlici olja, olupljeni česen, rožmarin in šetraj, dolijemo 1 l vode, zavremo ter kuhamo na majhni temperaturi 30 minut. Nato dodamo 1 žličko soli in kuhamo še 10 minut. Fižol pustimo v vodi rahlo ohladiti.

2

Jurčke narežemo na 5 mm debele rezine in jih opečemo v ponvi na ghee maslu. Začinimo jih s soljo in poprom. Parmezan zelo tanko nahobljamo.

3

Fižol poberemo s penavko iz vode v skledo, prelijemo s preostalim oljem, vmešamo peteršilj in popramo. Na krožnike naložimo pečene jurčke in fižol ter potresemo s parmezanom.

Oceni