Sestavine

  • 18 srednje debelih belušev
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sladkorja
  • 6 kanelonov
  • 50 g masla
  • šopek cvetočega timijana
  • 1 bio pomaranča
  • 1 žlica drobtin
  • 3 žlice naribanega parmezana
  • solni cvet
  • sveže mleti poper

Uvod

Prvemu ugrizu nekaj zmanjka. Beluši so na zob, prav tako testenina. Manjka, torej, nekaj kremnega, sočnega, omačnega? Parmezan je hrustljav, cvetovi so zaradi arome, v ustih se pocedi le iz belušev.

Toda z drugim ugrizom je že drugače, s tretjim pride navdušenje, z vsakim naslednjim je prazen krožnik preblizu. Če kaj manjka, potem je le tisto, kar bi še podkrepilo okuse, da bi v ustih bilo še več sline, v kateri bi se topila tekstura. Seveda, tekstura je (po naše) topljivost! In ravno v tem je moč belušev, ki jih ”zapakiramo” v kanelone. Ko na krožniku čeznje nadrobimo še grobo morsko sol in sveže nameljemo črni poper, ni potrebna nobena omaka, nobena tekočina, niti maščoba. Vse je že tam, vse v trdi in hrustljavi obliki, toda zaradi kombinatorike okusov ustvarja želeno žmahtnost in z njo nadokus. Dokaz, da tudi tisto, kar se drobi, v ustih postane mehko!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 505 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Beluše olupimo in odlomimo spodnji oleseneli del. Zavremo vodo, sol in sladkor. Vanjo položimo olupljene beluše in jih kuhamo na srednji temperaturi 5 minut. S penavko jih poberemo iz vode in osušimo.

2

V isti vodi nato kuhamo kanelone 7 minut. Kuhane kanelone previdno poberemo iz vode in jih položimo na kos alu folije. V vsaki kanelon damo po tri beluše in jih zložimo v model za pečenje, ki smo ga obložili s peki papirjem.

3

Pečico segrejemo na 220 stopinj. V kozici segrejemo maslo in vmešamo drobtine, nastrgano pomarančno lupino in sesekljani timijan. Prelijemo preko kanelonov in potresemo s parmezanom. Postavimo jih v pečico, vklopimo funkcijo za žar in jih zlato rjavo zapečemo (ca. 3 do 5 minut). Potresemo jih s solnim cvetom in sveže mletim poprom ter takoj serviramo.

Oceni