Sestavine

  • 1 manjša čebula
  • 40 g masla
  • 30 g moke
  • 500 ml mrzle zelenjavne jušne osnove
  • 200 ml sladke smetane
  • 25 ml suhega vermuta ali belega vina
  • sol, poper
  • 200 g špinače
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • kajenski poper
  • 300 g lososovega fileja brez kože
  • 3 žlice drobtin
  • 12 kanelonov
  • 100 g grojer sira
  • sveži koper ali komarček

Uvod

Jedi morajo biti sezonske! Tega se v Šoli okusov strogo držimo. Kaj potem pozimi ne smem jesti, kar je bilo poleti tako dobro? Lahko, če so uporabljene sestavine dobre vse leto. Kako, če pa ima vsaka sestavina sezono? Tako, da je losos gojen, špinača pa iz rastlinjaka. Pa je to dobro? Pa še kako - če je poleti po kanelonih ledeni pistacijev sufle, pozimi pa pred njimi juha kislega zelja in gomoljnic!...

  • Kategorija: Jesen, Poletje, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 715 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 45 minut
  • Priporočeno vino: Žan rdeči 2021, Keltis
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V loncu stopimo maslo in čebulo stekleno opražimo. Potresemo z moko, rahlo opražimo ter dolijemo juho in smetano. Vse skupaj med mešanjem z metlico zavremo in kuhamo na majhni vročini 5 minut. Bešamelno omako začinimo s soljo, sveže mletim poprom in vermutom.

2

Špinačo očistimo, blanširamo v vreli slani vodi 30 sekund, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Ožeto špinačo grobo sesekljamo. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo in stekleno opražimo v olju. Dodamo sesekljano špinačo in pražimo še nekaj minut. Solimo in popramo.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Losos narežemo na drobne kocke. V skledi zmešamo špinačo, narezani losos in drobtine. Rahlo solimo in začinimo s kajenskim poprom. Z nadevom napolnimo kanelone in jih naložimo v namaščeni model za pečenje. Kanelone prelijemo z bešamelno omako in potresemo z naribanim grojer sirom. Pečemo na drugi rešetki od spodaj 45 minut. Pred serviranjem jih potresemo s koprom.

Oceni