Kaneloni z lososom in špinačo
Sestavine
- 1 manjša čebula
- 40 g masla
- 30 g moke
- 500 ml mrzle zelenjavne jušne osnove
- 200 ml sladke smetane
- 25 ml suhega vermuta ali belega vina
- sol, poper
- 200 g špinače
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 2 žlici oljčnega olja
- kajenski poper
- 300 g lososovega fileja brez kože
- 3 žlice drobtin
- 12 kanelonov
- 100 g grojer sira
- sveži koper ali komarček
Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 715 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 45 minut
- Priporočeno vino: Žan rdeči 2021, Keltis
Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V loncu stopimo maslo in čebulo stekleno opražimo. Potresemo z moko, rahlo opražimo ter dolijemo juho in smetano. Vse skupaj med mešanjem z metlico zavremo in kuhamo na majhni vročini 5 minut. Bešamelno omako začinimo s soljo, sveže mletim poprom in vermutom.
Špinačo očistimo, blanširamo v vreli slani vodi 30 sekund, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Ožeto špinačo grobo sesekljamo. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo in stekleno opražimo v olju. Dodamo sesekljano špinačo in pražimo še nekaj minut. Solimo in popramo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Losos narežemo na drobne kocke. V skledi zmešamo špinačo, narezani losos in drobtine. Rahlo solimo in začinimo s kajenskim poprom. Z nadevom napolnimo kanelone in jih naložimo v namaščeni model za pečenje. Kanelone prelijemo z bešamelno omako in potresemo z naribanim grojer sirom. Pečemo na drugi rešetki od spodaj 45 minut. Pred serviranjem jih potresemo s koprom.