Sestavine

  • 8 majhnih glav (ali 4 velike) belgijskega radiča
  • 150 g masla
  • 2 žlici medu
  • sol, sveže mleti poper
  • sveže mleti poper
  • 4 goveji steaki
  • 2 žlici olja
  • 800 g mokastega krompirja
  • 100 ml mleka
  • solni cvet

Uvod

Na teh straneh ni veliko mesa. Razlog je preprost in logičen: speči, tako ali drugače, in jesti zrezek, vsak dan in povsod, za to ne potrebuješ Šole okusov. A to ne pomeni, da se včasih tudi zrezek ne prileže, še posebej, če ima steak-debelino.

Toda meso je v Šoli okusov le spremljava. Ne nenazadnje to tudi pomeni, da ga vegetarijanci vselej lahko odmislijo, pa recept še vedno ne izgubi bistva. Tako kot tukaj, kjer je mišljena, pravzaprav, večerja. Zanjo je že belgijski radič (vitlof), tako karameliziran, da ne potrebuje niti sladice. A če je bil dan dolg in naporen, časa za pošteni obrok pa premalo, potem lahko gre k mesu tudi krompir.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Krompir za pire olupimo, narežemo na kose in ga do mehkega kuhamo v slani vodi. Belgijski radič očistimo, velike glave po dolgem prerežemo na polovico, izrežemo trdi kocen.

2

V ponvi segrejemo 50 g masla, dodamo belgijski radič, pokrijemo in na majhni vročini dušimo 7 minut, vmes radič enkrat obrnemo. Začinimo s soljo in poprom, vmešamo med in dušimo še 15 minut, nekajkrat ga obrnemo, da enakomerno karamelizira.

3

Kuhanemu krompirju odlijemo vodo, ga pretlačimo in z metlico vmešamo mleko, ki smo ga zavreli s preostalim maslom. Pire pokrijemo in ga hranimo na toplem.

4

V ponvi segrejemo olje in v njem spečemo goveje steake (po želji). Na ogrete krožnike naložimo karameliziran belgijski radič, krompirjev pire in steake, ki jih rahlo potresemo s solnim cvetom.

Oceni