Sestavine

  • 500 ml mleka
  • 1 vanilijev strok
  • sol
  • 125 g okroglozrnatega riža (za mlečni riž)
  • 1/2 žličke cimeta
  • 2 žlici sladkorja
  • 3 kiselkasta jabolka (Elstar)
  • 2 žlici masla
  • 1 janeževa zvezda
  • 1 cimetova palčka
  • 1 žlica sladkorja
  • 100 ml belega vina
  • 1 žlička jedilnega škroba
  • 4 žlice finega rjavega sladkorja

Uvod

Mlečni riž, debelo potresen s čokolado, je pravi užitek televizijskega večera v udobnem naslanjaču. Je pa tudi velik greh … Če po njem ne gremo na dolg polnočni tek – kar pa spet ni zdravo -, je mlečni riž zvečer boljše le skuhati, z nadaljevanjem pa počakati do naslednjega dne.

Torej bo za sladico kosila! Torej ne leže, temveč sede in za mizo, ne preveč, temveč manj, in ne z veliko čokolade, temveč z malo sladkorja, kot mlečni riž brulee.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Mleko, ki smo mu dodali izpraskano sredico vanilijevega stroka in ščepec soli, zavremo. Vmešamo riž in ga kuhamo na majhni vročini 30 do 35 minut, vmes pogosto premešamo. V kuhani mlečni riž zamešamo žlico sladkorja in cimet.

2

Jabolka olupimo, narežemo na četrtine, izkoščičimo in prečno razrežemo na tri kose. V ponvi segrejemo maslo in jabolka rahlo opečemo. Dodamo janeževo zvezdo, cimet in sladkor ter pražimo 2 minuti. Jedilni škrob gladko razmešamo v vinu in z njim prelijemo jabolka. Zavremo, da omako zgostimo, nato ponev odstavimo s štedilnika.

3

V majhne ognjevarne modele porazdelimo mlečni riž in ga po vrhu poravnamo. Riž enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem in hrustljavo karameliziramo z ročnim gorilnikom. iz jabolčnega kompota odstranimo začimbe in ga postrežemo v ločenih skodelicah.

Oceni