Karameliziran mlečni riž in jabolka v vinu
Sestavine
- 500 ml mleka
- 1 vanilijev strok
- sol
- 125 g okroglozrnatega riža (za mlečni riž)
- 1/2 žličke cimeta
- 2 žlici sladkorja
- 3 kiselkasta jabolka (Elstar)
- 2 žlici masla
- 1 janeževa zvezda
- 1 cimetova palčka
- 1 žlica sladkorja
- 100 ml belega vina
- 1 žlička jedilnega škroba
- 4 žlice finega rjavega sladkorja

Mleko, ki smo mu dodali izpraskano sredico vanilijevega stroka in ščepec soli, zavremo. Vmešamo riž in ga kuhamo na majhni vročini 30 do 35 minut, vmes pogosto premešamo. V kuhani mlečni riž zamešamo žlico sladkorja in cimet.
Jabolka olupimo, narežemo na četrtine, izkoščičimo in prečno razrežemo na tri kose. V ponvi segrejemo maslo in jabolka rahlo opečemo. Dodamo janeževo zvezdo, cimet in sladkor ter pražimo 2 minuti. Jedilni škrob gladko razmešamo v vinu in z njim prelijemo jabolka. Zavremo, da omako zgostimo, nato ponev odstavimo s štedilnika.
V majhne ognjevarne modele porazdelimo mlečni riž in ga po vrhu poravnamo. Riž enakomerno potresemo z rjavim sladkorjem in hrustljavo karameliziramo z ročnim gorilnikom. iz jabolčnega kompota odstranimo začimbe in ga postrežemo v ločenih skodelicah.