Sestavine

  • 150 g finega sladkorja
  • 4 žlice sladke smetane
  • 160 g moke
  • sol
  • 120 g karamelne čokolade (Callebaut)
  • 240 g masla
  • 50 g nalistanih mandljev
  • 4 jajca
  • 50 g čokoladnih kapljic
  • 5 žlic karamelnega namaza (Dulche de lece
  • sladkor v prahu
  • model za pečenje (23 x 23 cm, 5 cm visok)

Uvod

Sladki kolači, ki jih spečemo v pekaču, nato pa narežemo na rezine, da so še malo (pre)tople za kosilo, zato jih ostane dovolj, da so še boljše popoldan, jutri, pojutrišnjem, so ponos vsake gospodinje, oziroma gospodinjca. ”Moje rezine,” se jim zato reče.

Toda, ali niso (skoraj) vse presuhe, še posebej, ker niso le za danes? Če ste priznali, potem lahko te karamelne, ki so bolj sočne, sladke in hrustljave kot ”moje”, kar posvojite. Dovolimo!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 16 kosov
  • Hranilna vrednost: 288 kcal/kos
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 35 minut
 
Postopek
1

V kozici počasi segrejemo 80 g sladkorja in 2 žlici vode in kuhamo na majhni vročini do svetle karamele. Dolijemo smetano, zavremo in kuhamo do gladke karamelne omake. Po potrebi dodamo še žlico ali dve smetane.

2

Karamelno čokolado in na kocke narezano maslo raztopimo v skledi nad soparo ter ohladimo na sobno temperaturo. Mandljeve lističe svetlo rjavo opražimo v ponvi brez maščobe.

3

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Jajca, preostali sladkor in ščepec soli stepamo z mešalnikom 5 minut do svetle kreme. Dodamo raztopljeno maslo s čokolado in temeljito premešamo. S spatulo v kremo zamešamo moko in karamelno smetano.

4

Dno modela za pečenje obložimo s papirjem za peko, vanj porazdelimo testo in ga potresemo z mandlji in čokoladnimi kapljicami. Pecivo pečemo na drugi rešetki od spodaj 25 do 30 minut.

5

Pečeno pecivo v modelu postavimo na rešetko in pustimo hladiti 30 minut. Nato mu odstranimo obod in ga narežemo na 16 kock. Karamelno kremo rahlo segrejemo in z njo pokapljamo karamelne kocke. Po želji potresemo še s sladkorjem v prahu in še mlačne serviramo.

Oceni